Кипариси от Света гора посадиха на „Аязмото“

Кипариси от Света гора  посадиха на  „Аязмото“ | StandartNews.com

Дванадесет млади фиданки, донесени специално от Зографския манастир „Св. Георги" в Света гора, бяха посадени на връх Тодоровден над храма „Св. Теодор Тирон" в старозагроския парк „Аязмото". Ритуалното залесяване бе посветено на бележитата годишната на прочутия парк. Според историците първите фиданки са били засадени но голия Ахмак баир, който постепенно се превърща в „зелената" корона на града, от тогавашния старозагорски митрополит Методий Кусев точно на 28 февруари преди 120 години. В залесяването се включиха и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на общинския съвет Емил Христов, поклонници, които ежегодно помагат на Зографския манастир.

„Да се молим дръвчетата, които засаждаме тук, да се прихванат и да бъдат връзка между манастира, крепост на българщината и вярата, и нашето „Аязмо", заяви отец Димитър.

Преди това старозагорският митрополит Галактион отслужи Тодорова света литургия в парковия храм „Св.Теодор Тирон" и благослови непреходното дело на своя предешственик Методий Кусев и вярващите по случай празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай