Кмет и Кметъл гощаваха в "Добрич мези" с миди натюр

Кмет и Кметъл гощаваха в "Добрич мези" с миди натюр | StandartNews.com

Кмет и Кметъл кръстосаха черпак и лопата в 200-годишен казан по време на втория ден на феста "Добрич мези". Кулинарната надпревара между добричкия градоначалник Йордан Йорданов и Кметъла Цонко Цонев събра десетки добричлии въпреки жегата на щанда на един от участниците във феста - майстор Иво от ресторанти "Добро". Двамата приготвяха миди натюр, всеки по своя рецепта. Вкусния аромат на морските дарове надделя над цвърчащите кебапчета, плескавици и пържоли и дори самият майстор Иво пожела да замени една от големите 500-грамови пържоли за кметските миди.

Пред присъстващите Цонко разкри своята рецепта, като каза, че за да са сочни и ароматни на 25 кг миди се добавят 1.5 л бяло вино, сол на вкус и девисил. След това мидите се варят докато се разпукат. Подобна бе и рецептата на Йорданов, но вместо вино, той залива мидите с бира.

"Прибавя се сол на вкус и ситно нарязан джоден, като задължително условие е, докато врят мидите в бирата - около 15 минути, за да се отворят, трябва да са захлупени, натиснати с капак или чиния" - каза Йорданов.

Когато мидите се отворят към тях се прибавя разтопено краве масло, издаде и последната тънкост добричкият градоначалник. Двамата угостиха с миди присъствалите на приготвянето им. Фестът минава при невероятен интерес от малки и големи. По скарите през целия ден до късно през нощта се пекат пресни кюфтета, суджуци, наденици, кебапчета и плескавици.

Сред вкуснотиите, които могат да се опитат са и печени на чевермета малки прасенца. Забавленията следват едно след друго за малки и големи. Много смях и настроения внасят десетките игри, а музиката се лее до късно и прави купонът истински. След Гъмзата и неговия бенд в петък вечер жители и гости на Добрич имаха възможност на живо да се насладят на изпълненията на двамата инициатори на феста - добричките рапъри Румънеца и Енчев. Преди това в 16 часа на официална церемония именуваха кабинетът по музика в ПМГ "Ив. Вазов" в Добрич на имения добрички дует. Румънеца е възпитаник на гимназията, а Енчев е учил в школото от 5 до 7 клас. Идеята е на преподавателя Николай Нейчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай