КНСБ писа добър (4) на кабинета Борисов 2

КНСБ писа добър (4) на кабинета Борисов 2 | StandartNews.com

КНСБ написа оценка между 3.50 и 4 за първите 6-месеца от управлението но Кабинета Борисов 2. Резултатът, който според синдикалистите е постигнало настоящето правителство обяви в Хасково президентът на Конфедерацията Пламен Димитров. Той коментира, че въпреки че дадената оценка е сравнително добра, като стойност е малко в аванс.

Като положителни характеристики на кабинета Димитров посочи това, което се случва в сферите на образованието и пенсионната система. По думите му те имат шанс да бъдат изведени на добър компромисен финал.

Втората причина за добрата оценка е намереният, според синдикалистите, баланса между интересите на работещите и на предприемачите в пенсионната реформа, подчерта Пламен Димитров Той припомни, че се очаква в следващите 10 години пенсиите да бъдат вдигнати поне с 40 % и изрази надежда, че постигнатия баланс няма да бъде променен в парламента през следващите. Димитров отбеляза обаче и, че при по-голяма заетости по-големи доходи този процент трябва да расте докато в края на реформата след 25 години се очаква пенсия, която да се приближи до 65 % от дохода върху който се е осигурявал човек.

В същото време обаче Пламен Димитров обясни и защо дадената оценка не е по-висока. От КНСБ критикуват управляващите за липсата в управленската програма на сериозни мерки за съживяване, стабилизиране и развитие на икономиката. Втората причина за оценката е липсата на политика по доходите, която да върви ясно напред, с изключение на минималната работна заплата, която според сидикалистите не може да бъде определена като политика по доходите.

От КНСБ искат в бюджета за 2016 година всички бюджетни системи да бъдат гарантирани по адекватен начин, така че замразяването на доходите от 6 година насам в бюджета да бъде преодоляно. Синдикалистите очакват увеличение с поне 15 % на единния разходен стандарт в образованието, включително и повишаване на учителите. Подобен подход от КНСБ очакват и в сферата на здравеопазването, където смятат, че с 18-20 % трябва да бъдат увеличени и здравните пътеки и то тези, които не са свързани с кардиологията.

Предложенията си синдикалистите ще представят в обработен и обобщен вариант в средата на месец юни, подчерта Димитров.

Сидикалният лидер подчерта и изчерпаното търпение на КНСБ към регламентирането на правото на синдикално сдружаване в частния сектор, както и криминализирането на незачитането на това право. Димитров даде и срок на парламента да пристъпи към решаване на този въпрос преди да излезе в летен отпуск.

В Хасково Пламен Димитров участва във форум по темите свързани с пазара на труда. Срещата е част от инициативите, посветени на 25-годишнина от създаването на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай