Кукери прогониха злото от Елешница навръх Великден

Кукери прогониха злото от Елешница навръх Великден | StandartNews.com

Стотици кукери танцуваха за здраве и берекет и прогониха злото от разложкото село Елешница навръх Великден. Уникалното шествие на пременените в кожи мъже, жени и деца започна в 11,00 часа на един от най-големите християнски празници пред погледите на 3000 гости от страната и чужбина.

Подобен ритуал се провежда единствено в това населено място, в него участват кукерските групи от трите махали в селото. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Наши и чужди туристи не пропуснаха да видят зрелищния карнавал, в който имаше стотици жители на Елешница в народни носии. Много от гостите дойдоха от съседния курорт Банско, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие.

Чужденците снимаха непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите. Най-много бяха руснаците и македонците. В шествието пък участваха двама англичани – Дерек и Макс. Те имат къщи в селището и са част от английската колония тук, която наброява 10 души. Сред официалните гости бяха кметът на община Разлог Красимир Герчев, общински съветници, кметове на кметства.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече над 25 години. Гостите се снимат с маскираните кукери", каза кметът на село Елешница Сашо Мицин.

Шоуто на кукерите завърши подобаващо – с връчване на различни награди. Осигурени бяха колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.
Танцуващите кукери прогониха злото далеч не само от селището, но и от цялата община. Те възвестиха пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай