Монтана празнува за ЧРД

Монтана празнува за ЧРД | StandartNews.com

Монтана празнува 125 години от обявяването си за град. На 2 декември 1891 година княз Фердинанд издава указ, с който обявява село Кутловица с 2000 жители и 400 къщи за град и му дава името си Фердинанд. Градът носи това име до 1945 година, когато е преименуван на Михайловград. Днес той носи античното си име Монтана.

На годишнината е посветена документална изложба „Монтана – минало и настояще", подготвена от историци от държавния архив. Тя е подредена във фоайето на младежкия дом. В една от залите на дома бе представен научният сборник „От Монтана до Монтана – един град от древността до настоящето". Историкът Йордан Герасимов представи живота и делото на първия градски кмет на Монтана – Игнат Попов. До сградата на общината бе открит и паметник на Попов, управлявал града пет мандата с прекъсвания – от 1890 до 1929 година.

По повод годишнината и наближаващата Коледа бе открита и ледена пързалка, изградена на централния площад „Жеравица". До нея пламват и светлините на коледната елха. Всяка вечер на сцена до елхата деца ще пеят и танцуват. На общинския пазар отвори врати коледен базар, на който занаятчии продават своите изделия. Предлагат се предимно сувенири, изработени ръчно и от естествени материали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай