Москов получи неочаквана подкрепа от пациент

Москов получи неочаквана подкрепа от пациент | StandartNews.com

Неочаквана подкрепа за здравната реформа получи от пациент министърът на здравеопазването Петър Москов малко след срещата си с колектива на комплексния онкологичен център в областния център в петък. „Разбирам вашите усилия и ги подкрепям напълно, защото наистина трябват промени, един човек може да разбере колко зле са нещата само, когато мине от другата страна, при болните", заяви Десислава Накова. Жената е разтакавана 6-7 месеца из старозагорските болници, докато най-после в Медицинска академия диагностицират тежкото и онкозаболяване – лимфом на Хочкин.

„Трябва ред, трябва дисциплина, хората трябва да бъдат информирани от лекарите какво им предстои, какво ги очаква, а не от другите пациенти", почти изплака изстрадалата старозагорка. Диалогът между нея и министър Москов се водеше пред очите на ръководството и персонала на онкологичния център, които дълго протестираха срещу евентуалното си сливане с университетската болница. „Чувате ли я, колеги?...", попита само министърът. Той увери жената, че усилията на неговия екип да се намери сърцевината на здравната рефорама, ще бъдат облечени в законов текст още тази сряда на правителственото заседание. „Във всяка болница, по договор със здравната, в коата попаднете, вие ще имате екип, който на комплекесен принцип ще събере необходимите специалисти и ще изработи план-график за лечението ви", посочи нагледно промяната д-р Москов.

Повече от час той и неговите заместници д-р Ваньо Шарков ид-.р Бойко Пенков разговаряха с ръководството и персоналаа на онкодиспансера и университетската болница „Киркович" по най-важните проблеми на здравната реформа. Стана ясно, че двете лемчебни заведения ще имат, като висчки останали диспансери и областни болници, три възможности – юридическо сливане, функционално обедение със запазване на своята самостоятерност или обединение в консорциум.

„Изборът трябва да направят ръководствата на болниците, заедно със съвета по националаната и областнна здравна карта и ако имат акъл ще го направят така,че да спечелят и и те, и пациентите", посочи министърът Според него голямата полза от продължаващия обществен дебат за здравната реформа е, че е изплувал на повърхността главаният проблем – здравната каса не бива да финансира структури, а самото лечение на пациентите. „Която и да е прекрасна болница – държавна, общинска, частна, няма да бъде финансирана, ако не отговаря на анй-важното условиее – да осигурява компрлексно лечение" , увери Москов.

Той съобщи още, че заедно с финансовия министър са изработили финасов механизъм за намаляване дълговете на големите болници, дори изплащането им в по-кратки срокове, тъй като те били главанет пречка за стартирането на здарвната реформа. „За в бъдеще парите за здраве от нашите осигуровки щи отиват само за медицински дейности, а стопанските разходи ще се поемат от собствениците", подсказа пътя за това Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай