Над 100 пушки, саби, ятагани и револвери - в музей на открито

Над 100 пушки, саби, ятагани и револвери - в музей на открито | StandartNews.com

Добрич. С музей на открито пред храм „Свети Георги" в Добрич членове на национален клуб „Традиция" от Добрич и Русе направиха генерална репетиция за Априлското въстание, чиято възстановка ще демонстрират на Велика събота в архитерно-етнографски комплекс „Стария Добрич" в града. Възстановчиците и сдъбирачи на оръжия показаха над 100 оръжия, които са били уяпотребявани както от българското опълчение и хайдутство, така и оръжия на турската армия и заптиета и на руски войници, участвали в Руско-турската освободителна война. По-голямата част от експонатите са от колекцията на Цветелин Радулов от Русе.

„Направили сме досега над 50 музея на открито, като нямаме претенции да показваме ценни експонати, но нашите оръжия са живи и те стрелят. Идеята ни с тези музеи е да скъсим дистанцията между експонат и посетител. Всеки може да пипне оръжието – да види колко е тежало, как стреля" – каза Радулов. Сред най-ценните си експонати той отличи кремъчна пушка, армейснки образец, с която е стреляно по време на Априлското въстание преди 138 г. Пушката е от 1826 г., но работи перфектно, каза Радулов. Част от показаните оръжия – саби, ятагани, паласки, барутници, револвери са на добрички членове на „Традиция", като председателят на добричкото сдружение д-р Добромир Добрев, сподели, че неговият най-стар експонат е пушка от наполеоновите войни от 1807 г.

„След епохата на напоелоновите войни в Европа остава много оръжие, което Османската империя купува на ниска цена. Те са тествали оръжието на Топ кане, от което сега има само останки в Истанбул. Това е видно отдолу на цевта, където се поставят печатите за изработка и тестване. Така пушката, която аз имам е видно, че първо е била на въоржение в армията, след което е предадена и е служила на общински власти. Била е на заптие, което обаче е било убито от хайдути в Шуменско и така преминала в български ръце" – разцказва историята на пушката си д-р Добрев и добавя, че всяко едно оръжие има своята история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай