НАП следи 24 часа в денонощието рискови стоки през Дуранкулак

НАП следи 24 часа в денонощието рискови стоки през Дуранкулак | StandartNews.com

Добрич. Служители от отдела по "Фискален контрол" на НАП от Добрич и Варна започнаха 24-часов контрол на рискови стоки, преминаващи през ГКПП Дуранкулак, съобщиха от приходната агенция.

Фискалният пункт бе открит на 1 септември в присъствието на началника на ГКПП Дуранкулак Иван Иванов. Данъчните инспектори проверяват придружаващите стоката документи, като извършват и физически контрол на превозваните стоки, за да се установи тяхното реално количество. На водачите на транспортните средства, влизащи в страната, се предоставят брошури на шест езика, за да се запознаят с възможността да бъдат спрени и проверена транспортираната от тях стока от служителите на НАП. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения относно коректното извършване на проверките, автомобилите на данъчните са оборудвани с камери, които записват целия процес на проверките. Проверките могат да бъдат наблюдавани и в реално време от ръководителите на звената за фискален контрол.

Под денонощно наблюдение са поставени рискови стоки като захар, брашно, олио, месо и риба. От 1 септември приходните инспектори запечатват със специални пломби всички превозни средства, превозващи плодове и зеленчуци от и за ЕС. Движението на стоката се проследява до обявените за разтоварване складове и тържища в страната, където пломбите се премахват от други служители на агенцията. Основната цел на засиления фискален контрол е да се предотвратят случаите, в които празни камиони напускат територията на страната, а в последствие се декларира, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което се иска възстановяване на ДДС, а така също да бъдат заплатени реалните данъци на внесените в страната стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай