Наследници на Вапцаров плашат държавата със съд

Наследници на Вапцаров плашат държавата със съд | StandartNews.com

Племенникът на поета Никола Вапцаров, който носи неговото име, ще заведе дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека заради арест на двамата му синове.

Той смята, че задържането на Никола и Борис е неправомерно. Макар да са нарушили реда за влизане и престой в обекта и да са отказали да си тръгнат. Това се случило на Велики четвъртък в курорта Банско. Никола Вапцаров, съпругата му Светла и синовете им влезли в къщата –музей на великия поет. Те обаче изненадали служителите като седнали под асмата да играят шах.

Музейни работници твърдят, че се държали провокативно с тях. Отказали да напуснат обекта след приключване на работното му време. Направили го с обяснението, че това е техен имот и ще бъдат в него колкото и когато си искат. „Извикаха един полицай, който видя нотариалните ни актове за имота и си тръгна. После пристигнаха криминалисти, те също си заминаха, щом разгледаха документацията ни. Накрая намериха някакъв униформен, който си позволи да сложи белезници на синовете ми, все едно са най-големите престъпници", разказа своята версия Никола Вапцаров.

Той и жена също отишли в полицейското управление, за да им снемат обяснения. Синовете им изкарали 4 часа зад решетките, след което ги освободили. „Тепърва започва нашата борба. Ще заведем съдебни дела, ще уведомим и Българския хелзинкски комитет. От години се опитваме да влезем в диалог с община Банско, да намерим формулата за съвместно и по-модерно управление на къщата-музей. Но не срещаме разбиране. Предложихме им дори договор за наем от само 1 лев", твърди племенникът на поета.

Наследниците на брата на поета се съдят с община Банско, претендират за музея. Общински служители твърдят, че имотът е откупен през далечната 1952г.
В момента върви дело в благоевградския съд срещу общината, наследниците искат обезщетения за пропуснати ползи от 2003 г. насам на стойност 550 000 лева, защото още не са въведени във владение на близо 1/4 от къщата-музей на поета. В същото време от общината твърдят, че са вложили 1,5 милиона лева в ремонта на обекта.

Вапцарови са внесли два иска – за въвод във владение и за неправомерно ползване на имота, на който са собственици, от кметството в курортния град. „Има решение от 1998 г. на ВАС, че ние сме собственици на имота и за отмяна на актовете за одържавяването му. Разполагаме и с нотариален акт. Не искаме да правим хотел, както се говори. Желанието ни е да развиваме нов тип музей, в него да работят млади хора, които знаят чужди езици. Готови сме да си партнираме с общината, заедно да стопанисваме музея. Имаме разбирането в тази посока на сегашното общинско ръководство", твърди племенникът на Никола Вапцаров.

Според него трябва нова визия на музея, за да може туристите да видят нещо атрактивно и в същото време достоверно. „Смятам, че заедно с общината можем да сме добри партньори", допълва племенникът на Никола Вапцаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай