Нов протест срещу строеж на депо

Нов протест срещу строеж на депо | StandartNews.com

Нов протест срещу изграждането на депото за битови отпадъци край разложкото село Баня ще има утре. Миналия петък над 100 души протестираха, направиха шествие и митинг, блокираха за кратко пътя за Разлог. Поредният им протест започва в 08,00 часа срещу „намерението на управляващите в община Разлог да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост". Това твърдят от Сдружение „Баненска буна – 2011", което организира бунта.

„Очакваме първата копка на строежа на сметище да е на 30 януари. Поради тази причина за първи път ще изразим своя протест на мястото, определено за сметище, което се намира на около 1 км от последните къщи на село Баня, на метри от шосейния път, който води до село Добърско. Там вече са разположени фургоните на фирма „Балканстрой", подготвена е складовата база на работниците, изсечени са 60-годишни борови дървета", споделиха протестиращи.

Те са готови да легнат пред машините, да направят жива верига, да застанат във водата на река Драглишка, която минава оттам, за да бранят гората, земята и водата си. Получили са потвърждение от евродепутата Ангел Джамбазки и зам.-председател на ВМРО, че отново ще ги подкрепи и ще участва в протеста.

Ръководството на община Разлог увери, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. „Този проект се оказа най-проверяваният, водиха се 26 дела, всички са решени в наша полза. Всички институции, които правиха инспекции на заложените дейности и на жалбите се произнесоха, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз. Спекулира се с тази тема. Нека хората бъдат спокойни, защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", твърди кметът Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай