Пълна промяна в центъра на Видин

Пълна промяна в центъра на Видин | StandartNews.com

Започва реконструкцията на централната градска част, съобщи кметът на Видин Огнян Ценков. Първата копка ще бъде направена на 10 юли, а лентата за завършване на реконструкцията трябва да бъде прерязана на 1 август 2019.
Проектът за промяната на центъра се финансира от европейската програма „Региони в растеж". Стойността му е 11,9 млн. лв., като приносът на общината е само 554 000 лв. Той ще бъде изпълнен на пет етапа като ще обхване пространството от драматичния театър и река Дунав до сградата на МВР. Първоначално ще се работи в пространството от реката до музей Конака.
Предвидена е цяолстна подмяна на подземните комуникации – водопроводи, канални тръби, оптични кабели, електрификация. Сегашната гранитна настилка също ще бъде сменена с термолющен гранит, който ще бъде обезопасен срещу хлъзгане. Запазват се основните акценти – паметникът на Бдинци в центъра на площада, цветните партери, фонтаните. Всичко обаче ще бъде реновирано. Премахват се ротондата от брега на Дунава, фонтанът „Трите грации" пред съда, колоните пред музея Конака.
Това е един много важен и нужен проект, обяви Огнян Ценков. Той ще създаде условия за отдих с кътове, ще има ново осветление и пейки. Обсъждането му е започнало през 2011 г. и всеки жител на града е могъл да изкаже своето мнение за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай