Перник ще разжалва почетни граждани

Очаква се хванатият с дрога шампион Боевски да бъде първият

Перник ще разжалва почетни граждани | StandartNews.com

Отнемане на званието "Почетен гражданин" на Перник предвижда приета от общинските съветници в града наредба. Документът регламентира символите, знаците, отличията и наградите на общината. Досега правилата за определяне на почетен гражданин не бяха вписани в подобен документ.

До момента почетното звание е присъдено на 57 човека. Отнемането му ще става, ако удостоеният е осъден за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда, уронва доброто име на града и България или писмено е заявил, че повече не желае отличието.

Подобен казус има с Гълъбин Боевски. Като тежкоатлет той се е състезавал от името на Перник и е обявен за почетен гражданин през 2000 г. по повод спечелената от него олимпийска титла в Сидни. През 2012 г. той беше осъден в Бразилия и вкаран в затвора за трафик на дрога, но след около година и половина беше освободен. Как ще подходят общинските съветници в този случай за сега не е известно.

Новата наредба предвижда и да бъде създадена мемориална стена, на която ще бъдат поставени имената и фотографиите на всичски почетни граждани на Перник, а Общинският съвет ще определи къде да е нейното място.
Предвидено е също да се направи конкурс за химн и девиз на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай