Пловдив стана световна столица на виното (ОБЗОР)

Пловдив стана световна столица на виното (ОБЗОР) | StandartNews.com

За първи път град от Източна Европа бе домакин на Concours Mondial de Bruxelles

За три дни Пловдив се превърна в световна столица на виното. Близо 400 участници от 55 държави - винопроизводители, търговци, дистибутори и журналисти, пишещи за виното, изпълниха града на тепетата, за да участват в Concours Mondial de Bruxelles - най-престижния независим винен конкурс в света, познат популярно като "Световното състезание по вино". От 2006 година фестивалът се провежда и извън Брюксел, а миналогодишният домакин бе Йезоло (област Венето, Италия). За първи път в 23-годишната история на елитното събитие за домакин е избрана страна от Югоизточна Европа. Това е станало благодарение на 5-годишни усилия, научи "Стандарт". Тази година броят на участниците е рекорден, както и броят на предоставените за дегустация вина, съобщиха организаторите.

Вестник "Стандарт" бе официален медиен партньор на събитието.

Шеста палата в Пловдивския панаир, която бе предоставена на дегустаторите, ще ухае на вино още дълго време след събитието. Около 60 огромни маси с бели покривки, отрупани с чаши, бяха работното място на 330-те дегустатори. Мъже и жени от най-известните винарски нации в Европа, Южна и Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия пристигнаха в Пловдив. Сред тях имаше и експерти от Южна Африка, Хонконг, Индия, Израел, Турция, Южна Корея и дори Швеция. От всички тези 330 души, събрани от 40 националности, които даваха точките, 60 процента са журналисти, пишещи за вино, 18 - енолози, 12 - търговци и износителиq и 10% - сомелиери. Повечето от тях са постоянни участници в изданията на световния фестивал на виното и пътуват из целия свят за проявите му. В продължение на три дни те опитаха около 9 хил. проби на вина от цял свят. Оценяваха ги по десет критерия, групирани в четири категории - външен вид, аромат и вкус, както и баланс при общото възприятие от напитката. Отделно във всяка категория се дават още три-четири оценки в зависимост от бистротата, външния вид, интензитета на аромата, неговата трайност, обясни Патриция от испанската делегация, която водеше ВИП дегустацията. За шампанизираните вина е включена и катогория за пенливостта - вид, размер и интензитет на мехурчетата. По всяка от тези десет категории се пише оценка. В процеса на дегустация се отварят и опитват всичките девет хиляди бутилки. Освен тях има поне по още една от всеки вид за резерва. Журито беше разделено на няколко групи, всяка от които оценяваше само една част от пробите. Въз основа на оценките се раздават три вида медали - сребърен (от 84 до 86,5 точки), златен (с поне 86,6-92 точки) и супер златен (grand gold) с 92-100 точки. Дава се и медал за изключително висока класа (Exceptional old vintage). Тази година кандидатите за този супер медал са най-много от всички кандидатствали досега.
Резултатите от конкурса ще станат известни на 15 май.

Домакинството на страната ни в "световното" по вино се дължи на българката Меглена Михова и компанията й "Пробежекс", която е официален партньор за България на Concours Mondialle de Bruxelles. Михова е и представител и дистрибутор на най-добрите марки български вина по света. "Пробежекс" (Probegex) е дистрибутор на български вина и гr продава успешно от няколко години. Благодарение на нея българско вино се пие в Европейския парламент. Меглена Михова е завършила право в Париж и движи и юридическата фирма ЕРРА.

Догодина домакин на събитието ще бъде Валядолид, Испания. Огромна винена чаша - символ на домакинството, бе ритуално предадена на представители от испанската делегация. Заявка вече е дал и Китай. Впечатляваща делегация от Поднебесната империя взе участие във ВИП дегустациите, под вещото напътствие на Патриция. За производителите по цял свят Китай вече е познат като бързо разрастващ се винен пазар, който ще играе сериозна роля в развитието на отрасъла.
В почивките между уморителните дегустации участниците във фестивала посетиха някои от местните винарски изби и разгледаха културно-историческите забележителности на Пловдив.

Вярваме, че те ще споделят в своите страни хубави впечатления от България и виното, което опитаха тук, казват организаторите.

България участва с 257 проби

България е участник в Concours Mondial de Bruxelles от 2012 г., когато се представят 48 вина от 7 производители и страната ни се нарежда на 16-о място. През 2016 г. вече сме на 6 място по брой мостри след Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили. 41 професионалисти от България са избрани за членове на журито тази година (миналата година са били по-малко от 10). Българските вина, които участват в 2016 г., са 257 от 70 производители от цялата страна. Родните винопроизводители, потвърдили участие в конкурсната и след конкурсна програма, са: Анжелус Естейт, Бендида, Беса Валей, Боровица, Билта, Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Винпром Пещера, Винзавод Асеновград, Винарски съюз, Вила Мелник, Винекс Славянци, ДиВес Естейт, Домейн Бойар Интернешънъл, Домейн Юстина, Драгомир, Едоадро Миролио, Загрей, Зеланос, Златен Рожен, Карабунар, Катаржина Естейт, Румелия, Нерагора, Орбелус, СИС Индустрийс (Братя Минкови), Спиритус Санктус, Тера Тангра, Шато Бургозоне и Шато де Вал.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

И накрая всички се хванаха на хорото

Като истински празник на Дионис завърши 23-ят Concours Mondial de Bruxells. Виненото войнство доказа, че не само може качествено да произвежда, дегустира, продава и да пие божествения еликсир, но и да се весели. На галавечерята в хотел "Санкт Петербург" масите бяха отрупани само с български вина, предоставени от участниците в конкурсната програма. Еликсирите вдигнаха духа, а популярни парчета от 70-те и 80-те години изкараха всички на дансинга. Беловласи и понатежали сомелиери и търговци не отстъпваха на младите, дори ги превъзхождаха в рокендрола. Томас Констенобъл, от 20 години директор на конкурса, показа по безспорен начин кое е "поколението на рока". Французите демонстрираха канкан, корейците накараха всички да се впуснат в гангнам стайл, после пак целият дансинг подскачаше в ритъма на "Макарена". Испанците пък показаха специален танц на футболните фенове. Единственият руснак пя "Милион алых роз" с Алла Пугачова. А неравноделните ритми на българския фолклор накараха всички да се хванат на българското хоро.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай