Полиция и общинари раздават брошури срещу телефонните измами

Полиция и общинари раздават брошури срещу телефонните измами | StandartNews.com

Служители на сектор „Сигурност, охрана и обществен ред" в Община Благоевград и на полицейското управление започнаха акция за раздаване на брошури срещу телефонни измами. Кампанията започна от градската градина и парковете „Даме Груев" и „Бачиново".

Екипът се състои от двама полицаи и един представител на кметството. Те информираха по-възрастни жители и гости на Благоевград, даваха им брошурата и им обясняваха нагледно какви са сценариите, по които телефонните измамници работят и какви са начините те да бъдат разкрити. „Чудесна инициатива.

Браво на общината и полицията. Постоянно се говори и пише за телефонни измами, но те продължават да се случват. Трябва да се пазим от тези крадци и е много хубаво това, което правите", похвали акцията възрастен благоевградчанин. Някои вземаха повече листовки, за да ги раздадат на родственици и близки.

В брошурите се описват видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „Спешна операция", „Получаване на колет", „Внасяне на гаранция", „Печалба от томбола или телевизионна игра", „Баене за разваляне на магия", „Предоставяне на социални помощи" и „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз", „Наемане на квартира", „Заем на познат". Всеки сценарий е с цел да бъдат взети пари от потърпевшия. В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни. Най-важно е да се свърже с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно. Разпространяването на брошурите ще продължи и по кварталите в Благоевград. Листовки са поставени и в Културно-информационния център на площад „Георги Измирлиев", във фоайето на община Благоевград, в полицията и други обществени институции в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай