Ръст на нощувките във Варна и Добрич

Ръст на нощувките във Варна и Добрич | StandartNews.com

За първото шестмесечие нощувките в област Варна и Добрич надхвърлят приход от 81 млн. лв. Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова и представи предстоящите промени в управлението на плажните ивици.

В областна администрация Варна се проведе работна среща с наематели и концесионери на плажове по Северното Черноморие, инициирана от министъра на туризма Николина Ангелкова, на която са присъствали и губернаторите на Варна и Добрич - Стоян Пасев и Детелина Николова. Това съобщават от пресцентъра на администрацията във Варна. Министър Ангелкова е заявила, че целта е минимум 15 плажа за лято 2017 да бъдат отдадени по новите правила, като допълва, че са стартирани предварителни действия за 60 плажа и се анализира кои от тях ще бъдат отдадени под наем и кои - на концесия. Пред представителите на туристическия бранш Ангелкова е споделила, че се предлага групиране на плажните ивици в проекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който е публикуван за обществено обсъждане.

Пред аудиторията тя е обяснила, че се предвижда пясъчните ивици да бъдат обособени в 4 групи - морски плажове, разположени в урбанизирани територии; морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги; морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги и морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

В отговор на журналистически въпроси, министър Ангелкова е обявила, че Северното Черноморие има един силен летен сезон, като е посочила че за първото полугодие област Варна е посрещнала над 310 хил. туристи, а област Добрич - близо 100 хил. туристи. Общите приходи от техните нощувки надхвърлят 81 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай