Разлог и Симитли в плен на над 5000 кукери

Разлог и Симитли в плен на над 5000 кукери | StandartNews.com

Земята в Разлог и Симитли ще се разтърси в събота от танците на над 5000 кукери, а звукът на чановете ще огласи градовете. Над 2000 сурвакари от 15 групи от България и 4 групи от македонския град Струмица ще прогонят злото от Разлог по време на Седмия международен кукерски карнавал „Старчевата". Стартът на празника е в 10,00 часа, той се организира от общината и е под патронажа на кмета Красимир Герчев. Градът е член на Федерацията на Европейските карнавални градове от 1996 година, тъй като Разлог пази вековната традиция, свързана с кукерските игри. Очакват се хиляди зрители не само от общината, но и от близкия курорт Банско, и от целия Пирински край. Сред публиката ще има и много чужденци. „Най-важно е да популяризираме кукерските игри, да ги представим като фактор за съхраняване, предаване и развитие на културните традиции и демонстрирането на богатството и разнообразието на фолклорните традиции", твърдят участници в кукерското шоу от Разлог. Честта да открие карнавала се падна на групата от разложкото село Бачево, преди това е шествието с официалните гости от читалището до централния площад. Финалният акорд на атрактивното събитие ще постави сборната група на Разлог. Ще има засилено полицейско присъствие, ще дежурят и лекари. Карнавалът е с конкурсен характер, а оценяването ще се извърши от експертно жури.

Над 3000 участници от 27 групи от цялата страна пък ще дефилират на 14-то издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри "Симитлия-Древната земя на кукерите" в Симитли. Шоуто им ще е на обновения градски стадион. Сурвакарите ще докажат, че е запазен кукерският обичай, че магията е жива. „Земята под краката на гости и домакини ще се разтърси от танците ни", казват местните кукери. За първи път в Симитли ще гостуват групи от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и село Зимница.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите" се провежда под патронажа на кмета на общината - Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай