Родители подписват декларации за наркотестове в училище

Родители подписват декларации за наркотестове в училище | StandartNews.com

Родители на бургаски ученици ще подписват декларации, че са съгласни децата им да бъдат тествани за наркотици, обясниха от община Бургас. Идеята за това даде преди няколко месеца кметът Димитър Николов. Градоначалникът предложи по училищата да започнат масови проверки за дрога, като част от общата превенция сред подрастващите. На този етап обаче това може да се случи само с изричното разрешение от страна на родителите. "Първо трябва да попитаме родители за тестовете, защото това е част от програмата за сигурността в училищата. Децата са непълнолетни и нямаме право без разрешение на родителите им да правим това", заяви зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Тя предлага с родителските декларации да се заеме Регионален инспекторат по образование. След като родителите дадат съгласие децата да се тестват за наркотици, може да се премине към внезапните проверки по школата. Община Бургас вече работи по програма "антидрога", но процедурата е доста тромава. Очаква се декларациите да бъдат готови до края на тази година, а от началото на следващата година да стартират и тестовете по училищата.

Зам.-кметът Ананиева припомни, че тази инициатива има превантивен характер. "Нашата цел е ако има деца, тръгнали по лош път, да бъдат обхванати и с тях да се работи навреме. Освен това търсим съдействието и на родителите. Практиката показва, че в много такива случаи те научават последни и дори не искат да приемат, че се случва със собственото им дете. Когато родителят научи последен, обикновено вече е късно за реакция", коментира още Ананиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай