Събор и Свети Дух изкараха десетки по селските площади

320 певци и танцьори се включиха в „Хоп-троп на хорото" в Иново, в Покрайна показаха, че народните традиции са живи

Събор и Свети Дух изкараха десетки по селските площади | StandartNews.com

През уикенда Иново събра стотици видинчани и гости от цялата област за третото издание на фолклорния събор „Хоп-троп на хорото". Това съобщи секретарят на читалището „Паисий Хилендарски" в селото Анелия Младенова. На открита сцена в центъра своето изкуство показаха 26 танцови състава. За здравето на всички – танцьори и публика, отец Ванко отслужи водосвет.

Иново е най-близкото село до Видин. Намира се на 3 км по пътя за бившето гражданско летище. Много семейства работят във Видин, но живеят в Иново.

Гост на местните бе кметът на общината Огнян Ценков. Той се наслади на пъстрите носии, на играта на самодейците и поздрави всички със събора. Вие показвате как трябва да съхраняваме и популяризираме фолклорното богатство и да го предаваме на идните поколения, похвали организаторите на събитието кметът. На всички ви желая успехи и много аплодисменти, допълни той.

Огнян Ценков разгледа новата автобусна спирка на селото, възстановения фонтан и подготвеното за асфалтиране място в центъра на селото. Средствата за облагородяването на Иново са осигурени от бюджета на общината по програмата и „Местни инициативи".

В събота вечерта голям празник започна в Покрайна, което е само на 5 км от Видин и на 1 км от Дунав мост 2. Селото чества Свети Дух, който неговите предци са избрали за ден на събора им. Всички се събраха на селския площад, а гости-самодейци от 10 читалища в област Видин и Лом започнаха да играят направо на площада, редом с публиката. Стари хора от своите селища показаха играчи от Антимово, Кутово, Търняне, Дунавци, Гъмзово, Неговановци. Гост на съборяните бе кметът на общината Огнян Ценков. Той поздрави местните за грижите, които полагат за създаване на добри условия за живот в селото и им напомни, че там, където християнските и народните традиции са живи, жив е и родовият корен, жив е националният дух. Покрайнчани поздрави и депутатът Владимир Тошев.

Кметът на селото Валентин Маринов показа на Огнян Ценков мястото, на което искат да изградят футболно игрище. Общинският кмет обеща помощ това да стане реалност.

За всички на площада в Покрайна засвири духов оркестър, а който можа, се хвана на хоро. Духова музика огласи селото и в неделя вечер. Така местните отпразнуваха събора си цели два дни, макар и ден по-рано от деня на Свети Дух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай