Съдът пак реши: Сандански има законно избран кмет

Съдът пак реши: Сандански има законно избран кмет | StandartNews.com

Кирил Котев е законно избраният кмет на община Сандански. Това постанови отново Административният съд в Благоевград в четвъртък. Съдебната институция потвърди решението на Общинска избирателна комисия, с което Котев бе обявен за избран за кмет на втория тур на 1 ноември миналата година.

При първото разглеждане благоевградските съдии също отказаха да касират изборите. В края на май обаче Върховният административен съд върна за повторно разглеждане от нов състав делото. Но пак магистратите не откриха нарушения при проведения избор, които да променят резултата от вота.

Жалбата бе депозирана в Административен съд-Благоевград от лидера на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, който участва в кметската надпревара. На първия тур Янев остана трети, като малко не му достигна до отиде на балотаж. Лидерът на РЗС твърдеше, че това е станало заради подправени протоколи, които пратили на втори тур бившият кмет Андон Тотев. Установено бе, че има дописвания на лица и неправилно отчетени бюлетини.

В хода на делото не се установи при провеждане на избора да са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, нарушенията са несъществени и не могат до променят резултата от вота, мотивира решението си съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева. То може да се обжалва пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Кметът на Сандански иска ВиК-асоциация
Кирил Котев с обръщение към гражданите

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, излезе с обръщение към санданчани по казуса със създаването на ВиК-асоциация.Той обяснява, че с това обединение се дава възможност за финансиране по европейски програми, в които могат да участват само общини, членове на асоциацията. Малките и средните общини нямат финансовия ресурс за сериозни инвестиции в инфраструктурата. „Решението да се включим в тази асоциация не означава прехвърляме на активи, общината не губи абсолютно нищо от участието си. Идеята е да има солидарност между малките, средните и големите общини.

Цената на водата ще бъде различна за различните населени места", уточнява градоначалникът.

Цената ще се формира на базата на 4 фактора в целия Пирински край - изградена пречиствателна станция, изградена инфраструктура от извора до чешмите на потребителя, канализационна инфраструктура и пречиствателна станция за отпадни води. Ако в дадено населено място са налице всички тези фактори, то потребителите ще плащат по-висока цена на водата, в останалите места домакинствата ще плащат само тези фактори, които съществуват в техните населени места и услугите, които ползват. Влизането във ВиК-асоциацията не е причина за повишаване на цената на водата, това ще се случи поради други причини. Европейският съюз има изискване населените места с население над 10 000 души да имат пречиствателна станция за отпадни води до 2017 г.

„Ако ние останем извън асоциацията, няма да имаме възможност за финансиране нито от еврофондовете по програми, нито национално финансиране, нито по програмите за развитие на селските райони. Със собствени средства това е непосилна задача.

И аз тук виждам три варианта - възможност за удължаване на срока, Европа да санкционира общините, които не са подписали договори за изграждане на пречиствателни станции, или директна санкция върху общините, която ще платят жителите им", разяснява Кирил Котев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай