Съдът върна уволнена математичка в училище

Съдът върна уволнена математичка в училище | StandartNews.com

Уволнена математичка се връща на работа след решение на съда. Магистратите признаха за незаконно прекратяването на договора на И.Г. и отмени заповедта на директора на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо Яворов". Съдът я възстановява на длъжността „старши учител по математика", която заемала преди уволнението й.
Гимназията трябва да плати 1736.04 лева ведно с лихвата от 26 октомври миналата година като обезщетение по Кодекса на труда за времето, през което учителката е била без работа. Учебното заведение е осъдено да заплати сторените по делото разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 415 лева.

Училището ще плати и разноските за възнаграждението на вещото лице по делото. Изложените в заповедта мотиви били, че се съкращава един щат за "учител по математика" в утвърденото ново щатно разписание, като уволнението е предшествано от подбор. Учителката обаче я оспорила, тъй като към момента на прекратяване на трудовото й правоотношение е била председател на синдикална организация. Решението на съда може да се обжалва с въззивна жалба пред Окръжен съд – Благоевград в двуседмичен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай