София е готова за големия сняг

София е готова за големия сняг | StandartNews.com

София. Техниката в столицата има пълната готовност и материали за обработка на сняг. Проверката на фирмите за зимно снегопочистване е приключила, заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тази сутрин е имало оперативка с фирмите, за да бъде установена по-добра координация.

„Контролът е сериозен, от няколко години вече има GPS - система, която работи в реално време и може да контролираме фирмите. Те са длъжни при надеждна прогноза за снеговалеж предварително да излизат на над 60 точки на територията на цялата община, за да са подготвени и да не пречат на силния трафик на моменти", обясни Фандъкова.

Почистването на снега се извършва първо от големите булеварди, по които се движи масовият градски транспорт, след това техниката преминава по по-малките улици, при необходимост.

Тази година санкциите за неизпълнение на задълженията на фирмите ще бъдат „много сериозни", категоричен бе столичният кмет. При над 5% непочистване на територията, която е възложена на дадената фирма няма да се заплаща нищо, независимо че другите 95 % са ги почистили.

„За разлика от държавата ние сме си направили сметката, така че общината има средства за зимно почистване, стига фирмите да си свършат работата", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай