Строят Музей на житото край Дунав

Строят Музей на житото край Дунав | StandartNews.com

Проект за 4 млн. евро свързва Тутракан и Кирноч в общ туристически маршрут

Музей на житото ще отвори врати край Тутракан. Експозицията, разположена на двата бряга на Дунав, ще събере и покаже как хората в древността са открили пшеницата и са започнали да я отглеждат и как се е развило производството на зърно до наши дни. Това ще бъде единственият музей на житото в света, обясни кметът на Тутракан Димитър Стефанов.

Инициативата, която има за задача да обогати местния туристически продукт, ще бъде реализирана от две съседни общини, разположени на срещуположните страни на Дунав. Експозицията в Тутракан ще има продължение на територията на румънското село Кирноч, в което живеят 8 хил. жители.

Двете части на фондохранилището ще бъдат свързани в общ туристически маршрут, който включва и пътуване по Дунава с корабче. Така посетителите ще обиколят селищата и на двата бряга, за да посетят музея и останалите забележителности там. Според предварителните прогнози той ще отвори врати в следващите 2-3 години. В музея на житото ще бъдат показани древни сортове в Египет, историята на пшеницата в Рим, Византия, огромните житни масиви, отглеждани днес в Европа и Америка.

Целта е уникалната сбирка да привлече туристи от цяла Европа, които да идват у нас и по Дунав, за да видят музея без аналог в света, каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов.

4 млн. евро ще бъдат инвестирани в музейния комплекс от двете страни на реката. Средствата за изграждането му ще дойдат от фондовете на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния на ЕС, съобщиха от общината в Тутракан, която вече е получила одобрение за финансиране от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай