Тютюнджии си получиха парите след 7 месеца чакане

Тютюнджии си получиха парите след 7 месеца чакане | StandartNews.com

По-добре късно, отколкото никога. 27 тютюнопроизводители в гърменското село Осиково най-сетне си получиха парите от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис". Още рано сутринта във вторник всички те поеха към Гоце Делчев, за да изтеглят част от парите си. „До 8 март тази година всички стопани си предадоха тютюна на гърците. Те бяха принудени да живеят 7-8 месеца на вересия. Сега първата им работа ще е да си платят борчовете за храна, лекарства и дрехи, които са направили през това време. Не бива повече държавата да позволява на която и да е фирма да се гаври така с българските тютюнопроизводители", каза кметът на село Осиково – Митко Дедьов.

Той е категоричен, че трябва да се въведат срокове за всичко по време на изкупната кампания – кога започва, кога приключва, кога се плащат парите на стопаните. В противен случай може пак да се стигне до същата абсурдна ситуация – при предадена продукция да не получиш полагаемото месеци наред. И да се налага да се занимават тютюнджии, кметове, депутати, министри с някоя некоректна фирма. „Гърците ни лъгаха дълго време, все отлагаха плащането, но сега вече всичко е наред. Засегнатите стопани в нашето село, а те бяха над 80% от всички, живяха само с получените от държавата субсидии, повечето нямаха други доходи, разчитат само на тютюна", заяви кметският управник на с. Осиково.

Заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в селището са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай