Умъртвиха хуманно заразените овце в с. Кочан

Умъртвиха хуманно заразените овце в с. Кочан | StandartNews.com

Заразените с бруцелоза 20 овце в сатовчанското село Кочан бяха умъртвени по хуманен начин в ранния следобед в понеделник. Няколко ветеринарни лекари взеха участие в извършването на евтаназията на болните четириноги, които бяха изолирани в обор от техния собственик Пламен Кисьов. Специалистите облякоха специални защитни облекла, за да не се заразят от овцете, докато ги умъртвяват. „Кметът на селото Юрий Моллов също осигури двама доброволци, които ни помогнаха да направим евтаназията. Приключихме работата си към 14,30 часа. Тези положителни проби излязоха, след като изпълнихме Държавната профилактична програма. Тогава взехме проби от почти всички стада в селището. Заради положителните проби ще извършим повторно изследване на всички домашни животни в района. Това ще стане след 4 декември", заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Стоян Мавродиев.

Той уточни, че от екарисажа във Варна изпратили специална екарисажна кола. В нея са натоварени труповете на 20-те умъртвени овце и автомобилът вече пътува към Морската столица, за да бъдат изгорени телата на четириногите, тъй като не могат да бъдат загробени.

Стопанинът на заразените животни Пламен Кисьов се надяваше да отърве болните овце, тъй като те били здрави. Той искаше вземането на нови проби, защото нямало нищо притеснително в поведението на изолираните животни. „Наблюдавам ги непрекъснато болните овце. Нямат никакви признаци на заболяването – нито абортират, нито имат треска и температура. Хранят се, нямат никаква разлика със здравите овце в поведението. Ветеринарният лекар също се увери, че не показват никакви симптоми на бруцелоза", обясни той. „Не подлежи на коментар умъртвяването на тези 20 овце. Пробите са потвърдени и в лаборатория в София. Затова животните бяха умъртвени", увери Стоян Мавродиев.
Не само месото и млякото, но кожата и вълната на болните животни също са заразни, предупредиха експертите.

Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона, са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.
Общопрактикуващите лекари са уведомени да изготвят брошура за информиране на населението. МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

Прилагат се всички необходими мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места в Пиринския край. Местните жители са притеснени, но засега няма паника. Нито един местен жител няма симптомите на заболяването – болки в ставите и температура. Ще се провери дали няма докарани животни от други райони на страната, както и за нерегламентиран внос на четириноги. Животновъдът е категоричен, че не се занимава с търговия и няма как болестта да е заради животни, които са дакорани от други региони в страната или в съседна Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай