Във Варна започна строежа на първата библиотека от 40 години

Във Варна започна строежа на първата библиотека от 40 години | StandartNews.com

Избират проекта с международен конкурс

Международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" ще обяви до края на месец май Община Варна, съобщи кметът Иван Портних. Това ще е първата в страната библиотека, построена през последните 40 години.

„В историята на нашата библиотека за първи път се пристъпва към реален проект за изграждане на сграда. Оценяваме факта, че към тази задача се подхожда с висок професионализъм, спазвайки архитектурните стандарти за такъв вид сгради. Това е събитие за страната - да се генерира обществен интерес и публични средства с образователен и възпитат ефект. В света има невероятен бум в изграждането на нови библиотечни сгради и мисля, че ние пишем историята днес", заяви и директорът на културната институция Емилия Милкова.

„Ден след Международния ден на книгата се радвам, че можем да съобщим такава добра новина. Регионалната библиотека е един от културните символи на Варна с над 130-годишна история. Тя съхранява богат фонд с над 800 000 книги, а нейният екип проучва и опазва духовното богатство на региона. В момента библиотеката е разпръсната в различни филиали в града, затова е важно да се погрижим да има свой нов дом - това богатство трябва да бъде събрано на едно място, да бъде опазено и достъпно.

В динамичното време, в което живеем, библиотеките трябва да имат много по-разширени функции, да бъдат място, наситено със социален живот, затова подхождаме много отговорно", кметът Иван Портних. Той допълни, че лично е настоял за провеждане на международен конкурс, който гарантира, че ще бъдат избрани най-добрите експертни решения.
Градската библиотека е приоритетен обект на Община Варна и е заложена в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Това ще позволи за реализирането на проекта да се търси европейско финансиране програмния период 2014-2020 година, обясни кметът. Той посочи, че се работи и с румънски общини по общи европроекти за такава инфраструктура.
Идеята е новата сграда да бъде изградена в идеалния център - на терена на настоящия общински паркинг. Мястото е комуникативно, обезпечено с градски транспорт и велоалея, близо е до пешеходната зона и Морската градина.
Цялата площ на имота е 3500 кв.м.

По предварителни разчети се предвижда да се постигне минимум 18 500 квадратни метра разгърната застроена площ, както и подземен паркинг на три нива с около 300-350 паркоместа, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай