"Левски": Разигра се поредният цирк във футбола ни

"Левски": Разигра се поредният цирк във футбола ни | StandartNews.com

Левски излезе с гневна позиция относно днешното решение на БФС, според което тимът ще играе бараж с Верея за последната квота за място в евротурнирите. "Сините" определиха всичко случило се като "цирк" и смятат, че срещу тях се води целенасочена кампания.

Ето какво пишат от "Герена:

Уважаеми привърженици,

Днес се разигра поредният цирк в българския футбол. Създаде се нов прецедент във футболната ни история, по-ниско класиран отбор да се класира директно за европейски турнир, а по-високо класиран да играе бараж. Всички знаете за какво става въпрос.

Докато Левски полага огромни усилия да играе честно, спазвайки правилата и търсейки всякакви способи да плаща задълженията си, се оказва, че това всъщност вреди на самия клуб. И вместо БФС да подкрепя и създава примери, се случва точно обратното. Толерираният път към успеха явно през минава фалити и неплащане на сметки.

Остават само предположенията кой спечели най-много от днешното решение.

Днешното решение заедно с деня, когато беше взето, показват единствено, че е добре и целенасочено премислено. Датата, определена за бараж, е след два дни, от които само един работен и де факто на нашия клуб не му е оставен шанс да може да потърси правата си по начин, който би ни дал шанс за справедливост.

А дали има сценарий, оставяме на вашата преценка. Публикуваме хронология на получени и изпратени документи в днешния ден. Скандалните изводи може да си направите сами:

- 10:23 ПФК Левски АД изпраща до БФС позиция свързана с участието в Лига Европа.

- 12:30 Започва заседание на спортно-техническата комисия на БФС.

- 13:09 Завършва заседанието на спортно-техническата комисия на БФС.

- 14:03 По мейл в офиса на ПФК Левски АД е получен протокол от проведено заседание на постоянната работна група при БФС и представители на ГД „Национална полиция" – Министерство на вътрешните работи. Точка 2 от срещата е бараж между „Левски" Сф и „Верея" Ст.З. определен за 04.06.2017 г. от 20:00.

- 14:09 На сайта на БФС е публикувано решение на СТК на БФС от 1.6.2017, с което се решава да има бараж между Левски и Верея.

И за да е още по-интересно, към настоящия момент няма информация от лицензионната комисия кои отбори какви лицензи са получили за следващия сезон.

БЕЗ КОМЕНТАР.

Ето и текста на писмото, което изпратихме на БФС сутринта.

До Български Футболен Съюз

На Вниманието на „Спортно-техническата комисия"

ОТНОСНО: Определяне футболните клубове участници в турнира Лига Европа сезон 2017/2018 г.

Уважаеми Господа,

Обръщаме се към Вас по повод витаещата неяснота относно начина, по който ще бъдат определени участниците в Лига Европа от страна на България, с оглед обявената от БФС официална информация, че класираният втори отбор в Първа Професионална Лига няма да получи лиценз за участие от УЕФА в европейските турнири, защото не изпълнява част от критериите.

Чл. 2, ал.3, т.1, буква В от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2016/2017 година гласи, че:

„...в/ Победителят по буква б (бележка ФК „Верея")/, играе срещу отбора от първата шестица, заел последното място, даващо право на участие в "Лига Европа" за сезон 2017/2018. Победителят се излъчва по системата на отстраняване в една среща, съгласно условията на чл. 19, ал. 1, ал. 3, ал. 4 и ал. 5. Домакин в срещата е отборът от първата шестица. Срещата не важи при определяне на крайното класиране. Победителят получава правото да представлява България в "Лига Европа" за сезон 2017/2018..."

Правилникът на УЕФА за провеждане на турнира „Лига Европа" цикъл 2015-2018 сочи, че от България право на участие в турнира получават - носителят на Купата на България, заелият второ място в националния шампионат и заелият трето място в националния шампионат.

В същото време чл. 4.08 от Правилника на УЕФА гласи: „... ако един клуб не е допуснат до състезанието неговото място се заема от следващия в класирането в националното първенството, при условие, че той отговаря на условията за участие. В този случай, списъкът с имащите право на участие за клубните шампионати съответно се коригира...".От което правило логично следва, че „ПФК Левски"АД е отборът, заемащ второто място, даващо право на участие в „Лига Европа".

С настоящото се обръщаме към Вас, да обявите официално, че „ПФК Левски" АД следва да заеме мястото даващо директно право на участие в турнира „Лига Европа", поради факта, че не е отборът заел последното място, даващо право на участие в турнира за сезон 2017/2018 по смисъла на чл.2, ал.3, т.1, буква В от НПТФСБФС.

С уважение,

Красимир Иванов Диана Иванова

Изпълнителен Директор Изпълнителен Директор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай