Стартира процедура за концесия на „Лудогорец Арена"

Стартира процедура за концесия на „Лудогорец Арена" | StandartNews.com

Община Разград стартира процедура за отдаване на концесия на стадиона „Лудогорец Арена", на който в момента играе шампионът „Лудогорец".

Предвидено е бъдещият експлоататор на игрището да ползва стадиона в продължение на 35 години. В първите пет от тях, той ще е длъжен да модернизира секторите „А" и „В", да изгради там паркинги за още 150 места, съблекални, помощни и административни помещения, които гарантират, че стадионът функционира по най-високите стандарти на УЕФА. Реконструкцията на четвъртата трибуна на сектор „Г" е отложена във времето след първата петилетка.
Кандидати за концесията могат да бъдат само професионални футболни клубове, които членуват в БФС и имат лиценз за участие в „А" група, издаден през 2015/6 година. От тях се иска и да имат регистриран уставен капитал не по- малък от 2,5 млн. лв.

Желаещите да получат правата върху разградския стадион ще трабва да плащат на общината годишна такса в размер на 13 961 лева.За да получат тържни документи бъдещите кандидати трябва внесат 100 хил. лв депозит или банкова гаранция в същия размер. Срокът, в който ще се подават офертите, изтича в 17 часа на 29 август тази година. Публичното отваряне на пликовете с предложенията е насрочено за 2 септември от 14 часа в зала 102 на кметството.

Откриването на наддаването за градското игрище бе предшествано от серия разправии между кмета на Разград доктор Валентин Василев и управата на „Лудогорец", който в момента играе там. Те спориха за условията, които следва да приеме бъдещият концесионер. В началото на годината кметският екип поиска общината да получава два пъти по-малка годишна такса, но да взема приход от билетите и рекламата, които постъпват в касата на клуба.

Ръководството на „Лудогорец" протестира остро срещу намерението да се делят приходи между бъдещия концесионер и собственика на спортното съоражение. Кирил Домусчиев заплаши, че ще премести футболния си проект в друг град. Мнозинството общиннски съветници взеха страната на клуба, а феновете на „Лудогорец" излязоха на протест пред кметството. Спорните условия не бяха гласувани. В последствие местната управа се отказа от претенциите си да взема процент от приходите на бъдещия концесионер и стартът на процедурата за отдаване на стадиона вече е факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай