Д-р Скатов разказва как е покорил Макалу

Д-р Скатов разказва как е покорил Макалу | StandartNews.com

Д-р Атанас Скатов и Боян Петров покориха в понеделник (23 май) петият по височина връх в света Макалу (8463 м). Снощи Скатов, който иска да стане първия веган в света, изкачил всички 14 осемхилядника, качи в страницата си във Фейсбук снимка от върха заедно с Боян Петров и разказа как е изкачил своя четвърти осемхилядник.

"На Масте, скъпи приятели!

На последната Коледа си пожелах през пролетта на 2016 година (преди мусоните) да участвам в 3 експедиции за изкачване на върхове над 8000 метра в Хималаите. Не знаех дали някой преди това го беше правил, но аз силно си пожелах да го направя. За първите два върха избрах Аннапурна и Дхаулагири, а за трети връх избрах Макалу и само ако се чувствах добре щях да участвам в експедиция на него.

Както знаете на 1 май успях да изкача връх Аннапурна (8091м), след това заминах за Дхаулагири и в алпийски стил на 15 май успях да достигна 7900м и поради лоши метеорологични условия се върнахме всички назад. Много трудна експедиция и още по-трудно връщане до Базов лагер от психологична гледна точка. На 17 май се върнах в Катманду и почти се бях отказал от мечтата си за 3 по 8000 преди мусоните. Бях вече много изморен, 68 дена бяха минали от тръгването ми от България, бях отслабнал значително.

Благодарение на моето семейство, което силно вярва в мен и в моите възможности, след две нощувки в Катманду на 19 май заминах за Базов лагер на Макалу, който е най-високия от всички базови лагери със своите 5700м над морското равнище. Като кацнах с хеликоптера на тази височина, въпреки че вече 70 дена бях на високо, се чувствах леко замаян. Само силната вяра в мен и целта на мисията ми, след само една нощувка в Базов лагер 5700м, на 20 май тръгнах към Лагер 2, 6500м. На 21 май достигнах Лагер 3, 7440м. Това беше един от най-трудните дни в живота ми. Освен че терена беше труден с голяма денивелация и 9 часа преход, аз вече нямах много сили и всяка крачка беше изключително трудна за мен. На 22 май прехода беше едва два часа от Лагер 3 до Лагер 4 на 7600м, където след кратка почивка в 21.15 часа тръгнахме голяма група към върха. Вървях отпред след този който пробиваше партината и не трябваше да изоставям.

Беше много студено и след 23 часа спрях да си чувствам пръстите на краката и после и на ръцете. Нямаше опънат парапет по цялото трасе и на места се налагаше да изчакваме да се опъне нов. Терена до върха е също труден и изискващ много сили и концентрация. Изгрева в 5 часа ни посрещна в началото на френския кулоар. Нямах сили, но давах всичко от себе си и вървях най-отпред. Вярвах силно, че ще стигна върха. В 11 часа непалско време на 23 май достигнах с първите трима основата на върховата пирамида. Шерпите казаха че до тук е добре и е много опасно да се качиш на самия връх. Много се зачудих, защото твърдо бях решил да се кача на самия връх. За почивка направих малко снимки и в този момент дойде Боян, много се зарадвах и се прегърнахме.

Тръгнахме заедно да катерим върха. В 12.00 часа бяхме двамата на същинския връх 8483м. Един момент от живота, който не може да се опише с думи. Върха е опасно място и не е осигурен на самия връх. Трудно застават двама души. Направихме си снимки, аз останах около 30 минути на върха. След нас започнаха да се качват и други и стана трудно разминаването. Същия ден успях да слезна в Лагер 3 в 18 часа, където нощувах. Цялата атака и връщането отне 21 часа.
На 24 май слязох успешно от Лагер 3, 7440м в Базов лагер на 5700м. Така само за 5 дни успях да проведа експедиция на Макалу и да се кача на 5-тия най-висок връх на планетата 8483м.

Успях за 75 дена да участвам в 3 експедиции преди мусоните и да изкача два върха на 8000 метра, а на третия да достигна 7900м. Последните два върха изкачвах в алпийски стил. За първи път веган успя да изкачи върховете Аннапурна и Макалу и да достигне до 7900м на Дхаулагири.


Искам да изкажа най-дълбока благодарност на първо място към фирма Еконт и екипа му, които са Диамантен спонсор в този проект и моята мисия!
Благодаря на семейството ми за цялостната подкрепа и за всичко, което правят за мен!
Благодаря на моя мениджър и приятел Мария Илиева, която 3 месеца всеки ден беше денонощно на крак и помагаше за осъществяване на експедициите!

Благодаря на моя голям приятел Калоян Ганев, фирма Аутобокс!
Сърдечна благодарност към ПП ГЕРБ Сливен, за подкрепата!

Благодарност към НавиБулгар сървисес, към ЗД Евроинс, Рообар, Ралев Дентал, НАПОС, Тотали Веган България, Ара фуудс, Джени ООД, ЕкоАсорти и на всички тези частни дарите, които подпомагат финансово и морално мисията ми".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай