Фиеста в София за Олимпиадата в Рио

Фиеста в София за Олимпиадата в Рио | StandartNews.com

Борците ни демонстрираха облеклата за форума

Градинско парти почете състезатели и треньори

Дни преди откриването на 31-те Олимпийски игри и месец преди началото на 15-те Параолимпийски игри, които ще се проведат в Рио де Жанейро, Нейно Превъзходителство посланикът на Бразилия Ана Мария Сампайо Фернандес почете с прием двете големи събития. Градинското парти в резиденцията на посолството уважиха дипломати, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, вицепрезидентът на БОК Пенчо Гешев, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, треньори и спортисти. "Стандарт" бе част от фиестата, която трябваше да е на късмет на състезателите, които ще представят страната ни в Рио.

Нежната музика на две цигулки и едно виолончело посрещаха гостите в градината на резиденцията на бразилския посланик. Цигуларките бяха българки, челистът - бразилец. Два плаката на входа, дело на Българския олимпийски комитет /БОК/ и Българската параолимпийска асоциация /БПА/ напомняха, че поводът на срещата са предстоящите Олимпийски игри, които ще състоят от 5 до 21 август в Рио, и Параолимпийските игри, които ще се проведат в същия град от 7 до 18 септември.
Макар че приемът беше в чест на спортистите, те бяха малцинство сред гостите. Причината беше, че повечето състезатели са в пика на своята подготовка, което обясни отсъствието им от празника. 52-ма спортисти ще представят България в 14 спорта в Рио. Засега са известни имената и на четирима параолимпийци, които ще мерят сили в Бразилия. Останалата част на делегацията ще бъде оповестена до 15 август.

"Да пожелаем успех на българската олимпийска и параолимпийска делегация. Бразилските власти работят в тясно сътрудничество със своите колеги от различните държави, за да гарантират сигурността на делегациите и зрителите в Рио. Успешното домакинство на игрите ще бъде резултат от дългогодишен труд и успешна съвместна работа с МОК", каза Нейно Превъзходителство Ана Мария Сампайо Фернандес. Посланикът на Бразилия поздрави министъра на младежта и спорта за работата на министерството. Тя изрази своята признателност към председателя на БОК Стефка Костадинова и отдаде почит на председателя на БПА Илия Лалов.

"Бъдете внимателни, забавлявайте си и накарайте България да се чувства горда с вас. Христос Спасител ви чака с отворени обятия на хълма Корковадо". Това пожела Нейно Превъзходителство на българските спортисти.

"Сега, в тези трудни времена, е моментът всички нации и народи да се обединим и да покажем своята категорична непримиримост към тероризма във всичките му форми. Трябва да покажем, че спортът е най-големият носител на ценностите и стойностите на мирното съжителство на всички нации на нашата планета. Искрено вярвам, че Бразилия ще се справи с огромното предизвикателство да организира Олимпийски игри", каза на свой ред министър Кралев.

Заместник-председателят на БОК Пенчо Гешев изрази увереност, че предстоящите игри ще бъдат нова крачка в утвърждаването на олимпийските ценности. Председателят на БПА благодари за вниманието, с което посланикът на Бразилия се отнася към параолимпийския спорт в България. "Надявам се, че ще се радваме на същото отношение през месец септември в Рио", каза той. В речта си Лалов припомни, че на 28 юли се навършват 68 години от провеждането на т.нар. Първи параолимпийски игри в английското градче Стоук Мандевил, когато доктор Лудвиг Гутман заедно с 16 души в инвалидни колички правят първите състезания за хора с увреждания на опорнодвигателния апарат. "Оттогава досега параолимпийското движение бележи голям прогрес и върхът досега беше Параолимпиадата в Лондон, където участваха представители на 164 държави от целия свят. По предварителни данни в Рио ще има ново постижение с участието на представители от над 170 страни", добави той.

Гостите на приема опитаха кайпириня, бразилската традиционна напитка, а по-късно наблюдаваха капоейра - бразилското бойно изкуство. Отборът ни по борба дойде с официалните облекла за делегацията, ушити специално за Олимпиадата. Петима борци ще представят България. В категория до 57 кг ще се състезава Владимир Тубов. Борислав Новачков ще мери сили до 65 кг. Георги Иванов - до 74 кг, а световният шампион Михаил Ганев - до 86. В тежката категория ще ни представи Димитър Кумчев. "Тръгваме със спечелените 5 квоти. Това са 5 състезатели, 5 надежди. Готови са, мотивирани са. За първи път отиват на Олимпиада въпреки, че в тежката категория състезателят ни е ветеран. Те са дебютанти, но и аз бях дебютант преди 36 години, когато отидох на Олимпиада, но се върнах с високо вдигнати ръце. Така че стискайте палци!", призова треньорът Валентин Райчев.

Няма риск от Зика в Бразилия

Опитайте кайпириня, фейжоада и нашите плодове, съветва посланикът на Бразилия

Нейно Превъзходителство Ана Мария Сампайо Фернандес е посланик на Бразилия у нас от януари тази година. Преди да започне мандатът й в София, в продължение на 5 години е била посланик на Бразилия в Кения. Работила е в бразилското консулството в Нагоя, където има голяма бразилска общност, и във Флорианополис, красив град, който, също както Рио де Жанейро, заслужава титлата "прекрасен град".

- Ваше Превъзходителство, за втори път в рамките на две години страната ви организира голям спортен форум. През 2014 г. бяхте домакин на Световното първенство по футбол. Готови ли сте сега да посрещнете Олимпийските и Параолимпийските игри?

- Макар че имаше големи съмнения дали Бразилия ще се справи с домакинството на Световното първенство по футбол, спортното събитие мина с голям успех.

- Какво да очакваме сега? Изненади или проблеми?

- Бразилия е подготвена и за евентуални проблеми, но няма да е изненада, ако игрите протекат много добре. Освен Световното първенство по футбол, в страната ни са се провеждали Панамериканските игри, Военните световни игри, Световните младежки игри и Купата на конфедерациите. Така че мога да твърдя, че имаме голям опит в организацията на големи спортни събития.

- В България свързваме страната ви основно с доброто настроение и фиестата, но като че ли престъпността е голям проблем за вас.

- Смятам, че трябва да свързвате Бразилия с приятелски настроени, скромни и честни хора. В днешно време е достатъчно да се отвори един вестник и да се установи, че във всяка една точка на света няма гаранция да бъдем защитени от каквито и да е опасности. Страната ни посреща с отворени обятия всякакви събития от световен мащаб. В момента бразилското правителство прилага програма за сигурност, която обхваща 85 000 професионалисти, които включват контингенти на Въоръжените сили, Националната гвардия, Федералната полиция, Щатска военна полиция, т.е. служители на федерално, щатско и общинско ниво, като не трябва да се забравя и сътрудничеството с 50 агенции по сигурността от различни държави.

- Да разбираме, че няма повод за притеснения?

- Разбира се, че са взети необходимите мерки за сигурност, но да не забравяме, че на подобни събития човек винаги трябва да има едно на ум. Трябва все пак да се внимава. Нека хората бъдат бдителни и да се следват препоръките на служителите в хотела и евентуалните насоки на властите. Вижте, в крайна сметка дори в България, когато пресичаме улицата също трябва да внимаваме. Така, че следвайте съветите, които се дават на място. Това е гаранцията за безопасност.

- Представлява ли вируса "Зика" опасност и какво трябва да се знае за него?

- Световната здравна организация следи развитието на вируса "Зика", който дори не е с бразилски произход. Рискът от него е на практика несъществуващ. СЗО наблюдава болестта, следи превенцията и борбата срещу нея и е на мнение, че вероятността от зараза е минимална. Ето дори в момента убих малък комар. Знаете, че при всяко пътуване трябва да се вземат мерки от санитарна гледна точка. Ако са препоръчани изрично някакви допълнителни мерки, нека да се вземат. Трябва да се знае обаче, че почти няма риск. За да са спокойни хората, които ще ходят в Бразилия могат да се запасят с гривни срещу комари, дълги панталони, блузи с дълъг ръкав. Хората, които вече са си купили билети, се интересуват от въпроса. Те влизат в интернет и не смятам, че не са информирани и знаят много добре как да се пазят. СЗО си е свършила работата и е качила всяка полезна информация на сайта си. Вижте, докато работех в Африка имаше места, където върлуваше малария. На някои от тях рискът беше по-голям, но винаги вземах нужните предпазни мерки. И ето ме жива и здрава пред вас.

- Направихте градинско парти по повод предстоящите Олимпийските игри.

- Бразилците много харесват фиестата. Подобно събиране имаше и преди Световното първенство по футбол преди две години. Олимпийските игри са с международен характер и в резиденцията се събраха много хора, както от дипломатическия корпус, така и от българската делегация. Била съм свидетел на цялата отдаденост на Българския олимпийски комитет, министерството на младежта и спорта и Българската параолимпийска асоциация. В древна Гърция е настъпвал олимпийски мир, за да могат всички спортисти да пътуват и да участват в състезанията. Много се надявам това да се случи и в наши дни.

- Какво е вашето послание към българските спортисти? Какво ще им пожелаете дни преди започването на Олимпийските игри?

- Рио де Жанейро ви очаква с отворени обятия. Наслаждавайте се, забавлявайте се! Дайте най-доброто от себе си на състезанията, защото все пак те са целта на Олимпийските игри. Да спечелят медали, които да отпразнуваме след това заедно. Надявам се символа на Рио - статуята на Исус Христос Спасител да пази всички спортисти.

- И все пак какво ще посъветвате чужденците, които за първи път ще посетят Бразилия?

- Според мен Рио не е екзотично място. Това е голям град с много хотели, международни централи. Амазония е екзотиката на Бразилия, а Рио е един космополитен град, където винаги е много топло. Освен природната красота има много музеи и интересни места. В околностите на самия град има невероятни места за разходка и хубави плажове. Най-красивото море и плажове на света са там. С морето обаче трябва да се внимава, защото може да е бурно и опасно. За туристическите места ще ви дадат най-точна информация в хотела. Това, в което съм убедена, е, че който веднъж е бил в Рио, се връща там със сигурност.

- И какво трябва да се опита в Бразилия на всяка цена?

- Кайпириня. Това е традиционна напитка, но не я пийте преди да отидете да гледате състезанията, защото ще ви се доспи. Трябва да се пробва фейжоада, което е традиционно ястие. Трябва да се знае обаче, че е много силна храна и е по-добре да се яде на обяд. Иначе бразилската кухня е много разнообразна. Не пропускайте бразилските плодове. Различни са, макар че българските са много вкусни. И не на последно място типичните бразилски сладки - бригадеро и киндим. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай