Италианец и кенийка спечелиха Маратон Варна

Италианец и кенийка спечелиха Маратон Варна | StandartNews.com

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо триумфираха днес като победители в Маратон Варна 2018. Така те си осигуриха предварително място в спора за спечелването за тази година на големия джакпот от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската атлетическа верига „Бягането като начин на живот". Състезанието и съпътстващите активности отново превърнаха центъра на града в огромна спортна арена, няколко хиляди като участници и зрители станаха свидетели на прекрасен спортен празник, предоставящ нови възможности за още по-активен здравословен начин на живот на варненци и гостите на  морската столица.

Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците заедно с кмета на Варна Иван Портних. Двамата изтъкнаха значението на това събитие, превърнало се вече в традиция за града и обявиха, че следващото издание на 12 май идната година се очертава още по-мащабно и класно. След това по трасето потеглиха над 700 атлети в отделните дисциплини и 300 участници в масовия старт на 2 км – общо представители на 19 държави.

При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който спечели за втори път във Варна след победата в дебютното издание през 2016 г. Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на шампиона, но в последните два километра се предаде. Това е и втори триумф за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загоре през април, което му осигурява минимума от 20 точки, необходими за право на спечелване на големия джакпот в българската маратонска верига.

И при жените вече имаме спечелила право на джакпота. Рут Матебо защити титлата си от миналата година с нова победа във Варна. Кенийката не допусна изненади като бягаше с постоянна голяма преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори пореден триумф за годината на Матебо, с което и тя вече събра минимума от 20 точки, които осигуряват спечелване право на джакпота от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската верига маратони „Бягането като начин на живот".

Според новия, по либерален правилник и други атлети остават с шанс за общия джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и др., което означава, че финалът в София през октомври се очертава да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „Кой ще бъде крайният победител за годината?"

Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона победители са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, докато на 10 км триумфираха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

От тази година Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа
федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново бе на площад „Независимост" пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но сега вече пред очите им бе и морският хоризонт.

Атрактивният общ награден фонд отново бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лв. при мъжете и при
жените, парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

И тази година за трета поредна пролет Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот". Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот.

Хиляди варненци станаха свидетели на уникален спортен празник около старт-финалната зона на Маратона. Всеки можеше да се включи в десетките активности и да участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.) Основен партньор при организацията на спортният празник бяха деца от ВТГ „Г. С. Раковски" от клуб „Управление в спорта", които допринесоха за изготвяне не сценария със своите идеи и помогнаха в реализирането на празничните събития на пл. Независимост". Засилен интерес регистрираха организаторите към масовия градски крос на 2 км. В традиционното бягане на късата дистанция се включиха над 300 ученици, имаше отделен старт за бегачи с нарушено зрение от СК „Успех", СК „Вихър" и СОУ „Проф. Иван Шишман", както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар".

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018

42.195 км
МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа
Киплагат (Кен) 2.23:16.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира
Овчарук (Укр) 2.55:20.

21 км
МЪЖЕ: Даниел Чеболей (Кен) 1.06:28 ч., Марк Ротич (Кен) 1.07:10, Симон
Кируи (Кен) 1.10:49.
ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:36, Юнес Онвианча (Кен) 1.18:40, Мария
Вражич (Хър) 1.24:20.

10 км
МЪЖЕ: Гаврил-Щефан Юлиус (Рум) 33:34 мин., Иван Попов (Бъл) 33:55, Стоян
Владков (Бъл) 34:19.
ЖЕНИ: Лиляна Георгиева (Бъл) 39:17, Радосвета Симеонова (Бъл) 39:46,
Наталия Кременска (Бъл) 43:55.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай