Костадинова връчва олимпийския медал на Милка Манева

Костадинова връчва олимпийския медал на Милка Манева | StandartNews.com

Председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на Милка Манева тази събота в НСА по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тържествената церемония ще се състои в многофункционалната спортна зала от 11.30 ч., а след това точно в 12.00 ч. всички присъстващи ще посрещнат заедно щафетата със символичния олимпийски огън, която ще потегли от т.нар. Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА. По традиция факелното шествие ще бъде посрещнато от много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели.

Милка Манева спечели сребро в кат. 63 кг във вдигането на тежести на Олимпиадата в Лондон 2012 г., но медалът ще й бъде връчен пет години по-късно. Българката първоначално бе пета в английската столица, но повторните тестове показаха наличие на забранени медикаменти в пробите на класиралите се пред нея три състезателки.

Отличието бе изпратено от МОК и пристигна през уикенда в България. След щателна митническа проверка то бе доставено днес в централата на БОК, където ще се съхранява до събота в специален сейф. Така България вече и официално има трети медал от Игрите в Лондон след като Станка Златева спечели сребро, а Тервел Пулев се окичи с бронз. Щангите пък стават третият спорт с отличие, заедно с борбата и бокса от Игрите през 2012 г.

И това лято всички активности по честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в столицата ще бъдат в НСА „Васил Левски" с начало 11.00 ч., когато ще бъде даден стартът на демонстративните турнири и състезания по голф, плажен волейбол, спортно катерене и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио преди две години, а катеренето e предвидено като един от петте нови спорта в програмата на следващите олимпиада в Токио през 2020 г. В събота в НСА представителите на медиите ще могат да получат своя първи урок в някои от тези спортове. Преди това, още от сутринта ще започнат състезания с участието на студенти от НСА.

В 12.00 ч. всички се събират пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън, която ще потегли от т.нар. Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА.

Церемонията ще завърши с общи снимки. В събота много тържества, стартове и церемонии ще отбележат Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен", под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай