Кралев: Новият закон за спорта ще реши проблема с базите

Нормално е да вдигнем критериите за финансиране на федерациите, каза министърът

Кралев: Новият закон за спорта ще реши проблема с базите | StandartNews.com

Новият закон за спорта ще разреши кардинално проблема с базите, собственост на Министерството на младежта и спорта, увери по БНТ спортният министър Красен Кралев.

"Нормално е да вдигнем критериите за финансиране на федерациите", категоричен беше министърът. По думите му, федерации с под 20 души състав не могат да развиват кой знае каква дейност, но и сега има и по-големи федерации, които не получават финансиране. 

Кралев заяви, че бюджетът на министерството е увеличен с 2,3 млн. лв., които ще отидат за заплати, пенсии на пожизнени олимпийци и това е свързано с повишаване на минималната заплата. Той посочи, че никога публичните средства за спорт не стигат, но той е олицетворение на страната и цифрите се увеличават с умерен темп.

За това защо в новия закон не е включено намаляване на данъците за спортните благодетели той каза, че това е проблем, който трябва да се отправи към финансовото министерство, но такава мярка се прилага в страни, където данъкът е 30,40% и където, по думите му, има смисъл.

В новия закон има интересни нововъведения като това, че професионалните лиги могат да бъдат и отделни юридически лица, създава се възможност клубовете да бъдат регистрирани и като търговски дружества и за първи път се създава българска параолимпийска асоциация. Също така за първи път се регулира понятието спортни услуги, обясни спортният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай