Мирела Демирева е спортистът № 1 за 2016

Мирела Демирева е спортистът № 1 за 2016 | StandartNews.com

На официална церемония снощи бяхавръчени ежегодните награди за спортист, отбор и спортист с увреждания на 2016, както и традиционната награда на в. „Труд" „Треньор на годината". На 59-та церемония организирана от Нове АД Холдинг в зала 3 на НДК бяха обявени топ спортистите на България за изминалата година според вота на спортните журналисти.

Водещи на събитието бяха най-бързата бяла жена на планетата – Ивет Лалова и легендарният капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов. За първи път съзвездие от легендарни български дейци в сферата на спорта, изкуството, културата, музиката и медицината връчиха статуетките на наградените.

Първото място в категорията „Спортист на годината" 2016 спечели олимпийската и европейска вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева със събрани 1 398 точки в анкетата. Почетната статуетка беше връчена от четирикратният носител на титлата, президент на БОК, олимпийски шампион и световен рекордьор – Стефка Костадинова.

„Благодарна съм, че ми бяха дадени доверието и свободата да вървя по своя собствен път. За това, че когато имах нужда от помощ, такава никога не ми беше отказвана. Смятам, че съм доказателство, че когато на човек бъде даден шанс, той може да постигне мечтите си. Аз постигнах една мечта, но вярвам, че най-доброто тепърва предстои."– каза Мирела по повод отличието.

За Мирела Демирева легендата на леката атлетика, световната рекордьорка на висок скок каза: „В нея откривам себе си. Ще дойде денят, в който рекордът по висок скок ще падне. Иска ми се тя да е човекът, който ще го подобри".

Почетното второ място зае Елица Янкова, борба с 1 107 точки. Наградата ѝ бе връчена от спортния министър в оставка г-н Красен Кралев.

Трети се класира сноубордистът Радо Янков с 1 029 точки. Радо бе награден от номинирания за Грами български цигулар Веско Ешкенази.

Освен водеща на церемонията, Ивет Лалова-Колио беше и една от наградените в челната петица. Лекоатлетката е четвърта в класацията с 871 точки. Наградата ѝ бе връчена от примата на българския балет Маша Илиева.

Петото място бе отредено на тенесиста Григор Димитров, който събра 513 точки.

Останалите пет в челната десетка допълниха боксовата легенда Кубрат Пулев с 503 точки, изкачилият три хималайски осемхилядника Боян Петров с 319 точки, европейската шампионка по бокс Станимира Петрова с 208 точки, баскетболистът Александър Везенков с 202 точки и първата българска ракета Цвети Пиронкова с 178 точки. Техните статуетки връчиха легендарният художник Светлин Русев, началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров, златният учител на България – физикът Теодосий Теодосиев и живата легенда на рока Данчо Караджов.

Още един лекоатлет – параолимпиецът Ружди Ружди почти без конкуренция беше избран за Спортист с увреждания на 2016. Неговата награда връчи легендата в борбата и настоящ генерален секретар на БОК – г-н Белчо Горанов.

Призът „Отбор на годината" 2016 напълно заслужено отиде при златните момичета от Национален ансамбъл художествена гимнастика. Бронзовите медалистки от Рио приеха наградата си от Красен Кралев.

Това не беше единствената награда за художествената гимнастика. 33-ата анкета на в. „Труд" за треньор на годината излъчи на първо място Ина Ананиева – дългогодишния треньор на ансамбъла. Наградата връчи г-н Петьо Блъсков, главен редактор на в. „Труд".

В церемонията и тази година се включи „Еврофутбол", генерален спонсор на „Спортист на годината" 2016. Шампионът по джудо и класиралият се на седмо място на олимпиадата в Рио Ивайло Иванов спечели приз „Спортен талант на Еврофутбол" за 2016. Неговата награда бе връчена от Стоян Ненов, първият българин с Пулицър за фотожурналистика. Българският букмейкър отличи и Денислав Коджабашев за „Спортен талант с увреждания на Еврофутбол" за 2016. Варненецът се класира на пето място в тениса на маса на параолимпийските игри в Рио.

154 спортни журналисти от 51 електронни и печатни медии взеха участие в тазгодишната анкета на Нове АД Ходинг. Традиционно всички гласували спортни журналисти участваха в томбола за смартфон Huawei P9 lite, осигурен от партньора на „Спортист на годината" – Мтел. Г-н Дейвид Арабаджиев, мениджър „Продажби" на телекома изтегли името на късметлията – Ирина Русева от Дарик Радио.

Музикалната част на церемонията беше поверена на супергрупата Легендите, съставена от звездите в някои от най-обичаните български групи за всички времена. Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от Д2, Косьо Марков и Стенли от "Тангра" и Любо Киров цяла вечер изпълняваха емблематични български песни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай