Петър Стойчев: Следващото предизвикателство е Антарктида

Петър Стойчев: Следващото предизвикателство е Антарктида | StandartNews.com

Следващата цел на 40-годишният Петър Стойчев е плуване в ледените води на Антарктида. Това заяви той дни след като постигна нов световен рекорд на дистанция от 1000 м, съобщава bTV.

"Следващото предизвикателство пред мен ще е да организираме плуване в Антарктида през 2018 или 2019 година, като началната точка ще бъде Аржентина, защото искам да плувам навсякъде по света, а има още много места, където не съм бил и искам да ги покоря", разкри плановете си бившият служебен министър.

На връх Йордановден той спечели втората си поредна световна титла в плуването в ледени води в германския град Бургхаузен. Стойчев финишира с най-добро време на планетата - 1000 м за 12 мин и 15 сек.

"Състезанието се провежда от две години и това е второто по ред световно първенство в ледени води на тази федерация, като участие взимат над 120 плувци. Световното първенство се провежда в езеро, в което преди състезанието се разбива лед в отстояние 25 метра и се образува нещо като басейн. На дъното се поставят мрежи за безопасност. Състезателите трябва да бъдат с бански, които да са максимум до над коляното и до под пъпа - тоест клин. Имаме право на само една плувна шапка и тапи за уши", разказа за преживяването българинът.

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон каза, че е плувал в най-силната група, а една от най-силните му мотивации е било желанието да "измие срама от лошите новини за България в Германия в последно време и да чуе пак българския химн".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай