Приключи деветото издание на "Научи се да караш ски"

Приключи деветото издание на "Научи се да караш ски" | StandartNews.com

Най-старият български планински курорт Боровец бе домакин днес на финалното издание на деветото издание на популрния проект на Българска федерация ски - "Научи се да караш ски". Състезанията се проведоха на писта "Иглика".

Програмата в Боровец стартира на 6ти март за пета поредна година и даде възможност на деца от I-ви до IV-ти клас да се докоснат до магията на планината и да направят своите първи стъпки в ските. Тази година за три седмици в Боровец се включиха общо 350 деца от 8 училища от Самоков и региона - Основно Училище "Христо Максимов", Основно училище „Димчо Дебелянов" с. Говедарци, Основно Училище "Митрополит Авксентий Велешки", Начално Училище "Станислав Доспевски", Средно Общообразователно Училище "Неофит Рилски" – Долна баня, Начално Училище "Петър Берон", Основно Училище "Св.Св.Кирил и Методий" и Средно Училище „Отец Паисий".

На финалното състезание днес премериха сили в гигантски слалом 36 деца, победили през седмичните прояви.

Двамата състезатели с най-добро класиране при момичетата и момчетата във финалната надпревара Ивайло Димитров и Неда Ангелова.

Те бяха наградени с 4-дневна ски ваканция в Банско от 29 март до 2 април. Освен голямата награда, класиралите се от 1-во до 6-то място получиха и двудневни уикенд лифт карти в к.к. Боровец и специални награди от Мтел.

Както всяка година, така и тази финалното състезание бе уважено от много известни гости. Как се спускат бъдещите големи шампиони в ските видяха наживо Мая Тодорова, зам. министър на младежта и спорта, Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Петър Попангелов, скиор №1 на България за всички времена, Георги Кочов, изпълнителен директор на "Бороспорт" и Василия Константинова, изпълнителен директор на "Бороспорт".

"Пожелавам ви да продължите да карате ски и да постигнете най-малко успехите на Пепи Попангелов, заяви при награждаването на призьорите при момчетата Мая Тодорова, зам.министър на младежта и спорта. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев награди най-добрите трима при момчетата.

"Именно програмата "Научи се да караш ски" е в основата на състезанията при най-малките, които Българската федерация по ски създаде и вече се радват на голяма посещаемост. За юбилейното десето състезание догодина целта ни ще е да обхванем поне 5000 деца от максимално голям брой ски центрове, коментира Бобев. Награди за призьорите връчиха още Петър Попангелов, Василия Константинова и Георги Кочов.

Инициативата „Научи се да караш ски" се провежда от БФСки за девета поредна година със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Регионалният Инспекторат по Образованието, Мтел и ски центровете Боровец, Витоша, Пампорово, Парк Родопи, Банско, Беклемето и Осогово. Тази година над 2535 деца на възраст от 6 до 12 г. от цялата страна се включиха в програмата, като с тях броя на малките скиори, направили първи стъпки в ските благодарение на инициативата "Научи се да караш ски" надхвърля 24 367.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай