Раданова почва проверка в НС База

Раданова почва проверка в НС База | StandartNews.com

Ако експертите ме убедят, че ремонтът на Зимния струва 40 млн., съгласна съм, каза министърката

Проверка на Националната спортна база назначава Евгения Раданова. Служебният министър даде уверения днес, че ако се установят нарушения, "ще предприеме необходимите действия". Проверка започва и в останалите държавни дружества към спортното ведомство.

Раданова съобщи, че е уволнила цялото ръководство на "Академика 2011" заради скандала с ремонта на Зимния дворец. Както "Стандарт" единствен писа, новият директор на дружеството е Борис Тодоров. Той управляваше "Академика 2011" от създаването й през октомври 2011 г., а преди това беше шеф на "Академика Спорт". Под неговото ръководство дружеството е било на загуба. На въпрос дали знае това, Раданова отговори, че няма подобна информация и не коментира професионалните му качества. Според нея той се е справял добре и изрази надежда, че в компанията на новия си екип от юрист и финансист работата му ще бъде успешна. Тя обяви още, че ще сезира Министерството на финансите и главния прокурор Сотир Цацаров относно процедурите по възлагането на обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец и обявената прогнозна цена от близо 41 млн. лева.

Скандалът избухна, след като министърката назначи проверка на процедурата и въз основа на нея се опита да спре конкурса точно преди отварянето на офертите. "Академика 2011" ЕАД обаче оспори одита. Днес бившият й шеф Марин Маринов заяви, че одитът не е правен от компетентен държавен орган и не дава основания за спиране на процедурата. Офертите бяха отворени. На първо място се класира Обединение "София спорт", предложило цена от 40,7 млн. лв., но получило най-много точки за техническите си предложения.

Прогнозната стойност е неясно формулирана, не са ясни разчетите за ремонта, заяви днес Раданова. "Академика 2011" е заложила в поръчката 40.833 млн. лв., а победителят е предложил 40.7 млн. лв.

"Тримата членове на Съвета на директорите на дружеството "Академика 2011" не успяха да обяснят как е формирана цената 40 милиона и 800 хиляди. Никой не е в състояние да обясни как се появява тази цифра", заяви външният експерт по казуса Милена Гайдарска.

Министър Раданова изрично подчерта, че по закон няма право да нарежда на ръководството на дружеството да прекрати или забави обществената поръчка. Още по-малко пък преди докладът на одиторите да е приключил. Спортният министър за пореден път подчерта, че не е против ремонт на Зимния дворец. "Цялата ми кариера е минала в тази изкорубена зала. Но това ли е цената? Ако експертите ме убедят, че е тази, съгласна съм. Имам много съмнения и съм длъжна да проверя", обобщи олимпийската вицешампионка в шорттрека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай