Шифрин и Свиндал със злато в алпийските ски

Шифрин и Свиндал със злато в алпийските ски | StandartNews.com

Микела Шифрин (САЩ) и Аксел Лунд Свиндал (Нор) спечели златните медали, съответно в гигантския слалом и спускането от олимпийските игри в ПьонгЧанг.

Американката бе втора след първия манш, но с точно каране във втория успя да грабне първата си титла в тази дисциплина от зимни игри и общо втора след тази в слалома от Сочи 2014. 22-годишната американка остави на второто място Федерика Бриноне (Ит), а трета изненадващо е Рагинкел Мовинкел (Нор). Лидерката от първия манш Мануела Мьолг (Ит) сбърка още в началото на финалното спускане и до неговия края не успя да навакса и така остана едва осма. Българското участие бе на Мария Киркова. Стартиращата на четвърта поредна олимпиада наша състезателка бе 46-а след първия манш, като сбърка фатално три врати преди края. Във втория 32-годишната софиянка кара по-стабилно и завърши 40-а в крайното класиране.

"Опитах да направя едно достойно каране. Това се получаваше до грешката в края на първия манш. След като се ударих във вратата едвам финиширах, защото съвсем нямах скорост", коментира Киркова. - Във втория манш карах добре и това си пролича, защото секундите намаляха доста. Все пак това е спорта. Рискуваш и понякога или печелиш, или губиш". Утре Киркова и останалите алпийки ще карат в слалома, който бе отложен от сряда. Времето днес нямаше нищо общо с бурите от началото на олимпиадата. Слънце, температура малко под нулата и много лек вятър, помогнаха на състезателките да дадат максимума от себе си.

Свиндал пък триумфира в спускането при мъжете, като стана най-възрастния алпиец със злато от олимпийски игри. Втори след него се нареди сънародника му Шетил Йенсруд, а трети е световния шампион Беат Фойц (Швейц). За Свиндал това е първо олимпийско злато в спускането и общо второ, след това на Супер-Г от Ванкувър 2010.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай