Скатов атакува Лхотце и Еверест за 24 часа

Веганът обяви, че е готов за предизвикателството

Скатов атакува Лхотце и Еверест за 24 часа | StandartNews.com

Българският алпинист Атанас Скатов ще опита да постави световен рекорд през май, като изкачи за по-малко от 24 часа Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). Генерален спонсор на тази впечатляваща експедиция е ски курорт №1 в България - Банско. Скатов, който е веган до момента е изкачил осемхилядницитге Еверест (от към Тибет), Анапурна (8091 м), Макалу (8481 м) и Манаслу (8156 м), както и 6 континентални първенци.

Целта му сега след едномесечна аклиматизация първо да атакува Лхотце, след което да слезе до южното седло (8000 м) и от там да поеме към Еверест по класическия маршрут от юг. Подобен траверс до момента са опитвали трима души в света, като само двама са успели да го направят. Лхотце пък не е изкачван от никой в последните 4 години.

Единственият българин до момента изкачил Лхотце е Христо Проданов, който достига до 8516 м на 30 април 1981 г. Това е първия осемхилядник изкачен от българин."Физически и психически съм подготвен и силно вярвам, че ще успея да се кача и на двата върха, заяви Скатов. За да накара хората да пазят природата, той няма да използва животински продукти по време и на тази експедиция. От фирмата NBS comunications той е получил и специална камера, която прави едновременно снимки и видео на 360 градуса. "Тази година решихме да подкрепим един смел българин в лицето на Атанас Скатов, защото той е от истинските алпинисти у нас", заяви Иван Обрейков, от ски курорт №1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай