Слави Бинев: Вече цяла Европа се съобразява с нас

Слави Бинев: Вече цяла Европа се съобразява с нас | StandartNews.com

Националният отбор по таекуондо на България се представи отлично на европейското отборно първенство в Истанбул. Там нашите състезатели спечелиха рекордните за този спорт 13 медала само за 3 дни - 2 златни, 4 сребърни и 7 бронзови. Това е отлично начало на 2018 година, след като изминалата 2017-а беше най-силната за родното таекуондо със спечелени 13 медала от всички световни и европейски първенства. В първия ден на турнира Валерия Карповска от ТК „Джи до Куан" и Радина Борисова от ТК „Гладиатор" взеха златните медали в своите категории. Отново представители на тези два клуба грабнаха среброто – Артур Саркисян и Борислава Борисова. Александра Георгиева и Владислав Сторожук завоюваха бронзовите медали. Във втория ден Теодор Здравков в категория до 63 кг спечели среброто, а бронзовите отличия завоюваха Румина Кирчева (45 кг), Даниел Ладжев (48 кг), Димитър Петров и Александър Джорджев (59 кг) и Кристиян Златев (+78 кг). В третия ден от надпреварата Луиза Захариева спечели сребърен медал, което беше 13-о отличие за делегацията ни в Истанбул.
Калоян Бинев и Митко Джорджев победиха едни от най-силните състезатели в турнира. Въпреки че не успяха да вземат медали в своите категории Митко Джорджев (68 кг - 37 участника в категорията) и Калоян Бинев (63 кг - 46 участника в категорията) се класираха на престижното пето място. След този голям успех президентът на родната федерация Слави Бинев коментира за "Стандарт" своите виждания за първенството и очакванията за бъдещето.

- Г-н Бинев, счупихте всички рекорди на европейското в Турция. Само за едно състезание постигнахте толкова, колкото през 2017 година, когато спечелихте общо 13 медала.
- Горди сме от всичко това, което постигнахме, но винаги може и повече. Не отидохме с пълния отбор. Имаше някои състезатели с травми, допуснаха се и грешки. Но това европейско първенство ме кара вярвам в състезателите, че могат да постигнат много повече, тъй като това беше европейско клубно първенство. Тук има неограничен брой състезатели от различни държави. Говоря за страни като Турция, Испания, Италия, Русия, Азербайджан или Иран. Територията на това европейско първенство достигаше почти до Хаваите. Това беше на практика световно първенство. Много от световните състезатели се бяха изхитрили и се бяха записали в клубни европейски отбори, за да могат да участват. Имаше хора от Хаваите, от САЩ. Имаше и хора от екзотични държави. Ясно е, че това не може да се спре и си беше едно малко световно първенство. Всички играха много добре. Можеше да се вземат още медали. В общото класиране сме на пето място.

- Съобразяват ли се вече с българските таекуондисти на подобни състезания?
- Не само, че се съобразяват, но и ни избягват. Ако преди време с радост другите приемаха факта, че ще срещнат българин, сега мисля, че всички се опитват на някакъв начин да избегнат срещите с наши състезатели. Имаме страхотен отбор в момента. Те вече не са само индивидуални състезатели. Имаме шампионски дух и то навсякъде. При мъжете, жените, младежите. Това е нещо много важно.

- Как реагирахте шефовете на другите държави на фурора, който направихте?
- Разбира се, винаги има и малко протоколност в похвалите, които човек получава. Достатъчно много похвали съм получавал, за да вярвам на 100% на тях. Но действително, всички колеги дойдоха и казаха "Слави Бинев прави революция. Преди 2 години ние не брояхме българския отбор за съществен фактор в този спорт. Сега вече наистина това е отбор, с който трябва да се съобразяваме. Вашите състезатели са едни от най-добри в Европа, дори в света".

- Тези хвалби ви задължават много, вдигнахте високо летвата...
- Всички ние трябва да се опитваме да поставяме рекорди пред себе си. Ние като ръководители трябва да се стараем да осигуряваме максимално най-добрите условия и да постигаме резултати, за да може нашите състезатели да имат условията да дадат най-много от себе си. Ние трябва да бъдем горди с резултатите, които направихме. Миналата година имахме 13 медала от световни и европейски първенства. Сега, още в първата работна седмица, така да се каже, спечелихме толкова медала (13). Помолил съм да бъдат сметнати абсолютно всички медали от миналата година. Надявам се феновете и любителите на спорта да разберат, че това, което направихме е наистина историческо и летвата е вдигната високо. И всеки, който стъпи в активна позиция във федерацията по таекуондо, трябва да защитава, това което е направено.

- Какво предстои за в бъдеще?
- Следващото голямо първенство е държавното. Влади Далаклиев, Калоян Бинев и Митко Джорджев пък заминават за турнир в ОАЕ. Това е рангкингов турнир. Надявам се те да се качат по-нагоре в листата. Веднага след това те летят за Египет, където има също важен турнир. Междувременно по-голямата част от отбора ще замине за Словения, където ще играят на "Словения Оупън". А след това идва и "София Оупън", който също вече е рангкингов турнир. Турнирът се организира от клуб "Рамос" и българска федерация по таекуондо. Надявам се да бием всички рекорди от миналата година. Дано да направим добро състезание. Хубавото е, че всички авторитети в европейското и световно таекуондо харесват България. Те обичат да идват тук и ние наистина имаме удоволствие най-големите лидери на това красиво бойно изкуство тези лидери да бъдат тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай