Случаят "Лили" - прокълнатото дете чудо

Случаят "Лили" - прокълнатото дете чудо | StandartNews.com

Заради хора като Лиляна Томова и Радмила Станкович професионалните спортисти в Пловдив се броят на пръсти

НЕДЯЛКО БОРУКОВ, спортен клуб "Актив 2013"


Смятах да не говоря повече по темата за Лили Георгиева, но съм възмутен от откровените лъжи, които се изсипаха но нeин адрес от уважавани и авторитетни хора като Лиляна Томова и треньорката Радмила Станкович. По-големи лъжци от тях не бях срещал. Затова реших за последно да поясня някои неща и да кажа още веднъж истината за тези, които не са разбрали.

Лиляна Георгиева е на 18 години, голяма част от тях е прекарала в дом за деца „Мария Луиза". Спортува от невръстно хлапе и целият й живот е свързан с леката атлетика - спорт, в който Лили притежава 15 национални рекорда. Определяна е като един от най-големите млади таланти на България. Тази зима обаче дойде при мен в клуба ми „Актив 2003" и заяви, че иска да тренира с нас.

Още в онзи ден, в който се разбра, че Лили е решила да напусне стария си клуб "Тракия", Лиляна Томова заяви, че това няма да стане. Цитирам: Тя ще бъде наказана и ще си понесе последствията.

Така че онова, което се говореше по-късно, че всички в „Тракия" са много загрижени за Лили, че ще направят всичко, за да може тя да се състезава, че й мислят само най-доброто - е лицемерие и демагогия. Е, вече е факт - тези хора успяха да я спрат от участия, използвайки всичките си връзки във федерацията по лека атлетика и министерството на спорта. Със случая се ангажираха много хора, но се оказа, че има нещо, което стои над всички тях. И това е страшно. Сега громителите на Лили оправдават жалките си действия с приказки за морал, отговорност, достойнство и т.н.

И когато говорим за морал, е редно да попитаме - защо трябваше едно дете да бъде наказвано и лишавано от правото да се състезава?

Нека поясним. Причините Лили да напусне клуба ви са в самите вас, г-жо Томова. А именно:

1. Тя и другите деца са поставяне под непрекъснат тормоз. По седем-осем тийнейджъри са затваряни в малката стаичка и следва двучасов монолог от страна на г-жа Радмила Станкович. В него тази жена обвинява младежите, че нямат желание да тренират, че не спазват режима, че дебелеят и други небивалици, от които на състезателите да стане ясно, че причините за всеки неуспех са в самите тях. И всичко това се случва в задименото от цигарите на треньорката помещение.

2. Лили дойде при нас с четири контузии - в стъпалото, бедрото, гърба и най-важната - психическата травма. Според вас обаче, г-жо Станкович, когато някой каже, че нещо го боли, то е за да кръшка и да не тренира. Вие сте жена и знаете, че през това време Лили е имала и други, чисто женски проблеми, но не й помогнахте със съвет или консултация при специалист. А я карахте да тренира до изнемога и се ядосвахте на резултатите. При тези обстоятелства и куче да вържете при вас, ще скъса синджира и ще избяга.

3. Слабите резултати от националния шампионат в зала са далеч от постиженията на Лили, което няма как да не притесни и нея за бъдещето й.

За тези „прегрешения" ли, дами и господа, трябва да се наказва жестоко едно талантливо българско момиче?

Г-жо Станкович, явно се изживявате като голям треньор с вашите постижения при подрастващите. Вярно е, успяла сте и имате много шампиони. Всички обаче знаем, че когато едно сравнително талантливо дете се натоварва повече от останалите, то ги изпреварва в развитието си до определен момент. Къде обаче са големите ви шампиони при мъжете и жените? Нямате, защото изцеждате всички още преди да са навършили 18 г. След това те разбират, че са тренирали за здраве или по-скоро за болести и травми. Не съм аз този, който трябва да ви дава оценки или да ви съди, но понеже вие го правите по отношение на моето образование и квалификация, си позволявам да ви отвърна.

Но да оставим вашите треньорски качества настрана, защото важни са децата, а не вие. Нека поговорим за човешките ви качества. Твърдите, че сте като майка на Лили, че сте се грижила за нея от сърце и с всички сили от първия ден, в който сте я срещнали.

Добре, а майчинско ли е това, което предизвикахте с дебелото си его. Защото вие сте в основата на това, което се случва с Лили Георгиева. А вашите действия не отговарят на годините и претенциите ви. Дълбоко обидена сте от това какво тя ви е казала и показала и вкарвате допълнителни емоции с описанието на начина, по който го е направила - облечена в националния екип на България. Давала лош пример за останалите деца. Че какъв пример им давате вие с цигарите в съблекалнята, кресливия си тон и вечното недоволство от тези млади хора? Вие изобщо имате ли срам и съвест? Да, имало е конфликт, но вие сте големият човек, на когото се пада честта да прости и да подаде ръка. Вместо това заради накърнено ви его вашите приятели мобилизираха половината държава срещу едно дете. И какво сега? Да, Лили не е в Тампере и пропуска световното първенство за 2018 година. И кой спечели от това - вие, Лиляна Томова, СКЛАТ „Тракия", Пловдив или България?

В друга държава за подобни постъпки щяхте да сте в съда, както и вашата адвокатка. Вие, госпожо юрист, твърдите, че Лили е подписала документ с невярно съдържание, за да бъде картотекирана в СКЛАТ „Тракия". А ще отречете ли, че в онзи момент и вие, и г-жа Станкович, и г-жа Томова сте били напълно наясно с този факт. На практика сте в ролята на подстрекатели едно непълнолетно дете да наруши законите. Лили потвърждава, че е разписала въпросната декларация вместо майка си. Но вие не се посвенихте да използвате този документ с невярно съдържание, за да я картотекирате във федерацията. И сега какво - валиден ли е документът, или не. И задължава ли Лили Георгиева да се състезава за СКЛАТ „Тракия"? Да, всички вие сте много силни и успяхте. Дори отговорни държавни мъже, които бяха ужасени от вашите действия, се отдръпнаха от случая, за да не си навличат гнева на вашите приятели. Но това може да стане само в България, където винаги се намира някой, който да стои над морала и закона.

Твърдяхте, че ще съдите Лили за подписа. Ами защо не го направите. Защото в съда ще се разбере, че на практика сте склонили непълнолетна да подпише документ, без да има такова право. Има над 15 бивши състезатели и техните родители от вашия клуб, които с радост ще потвърдят как се подписват тези декларации. С Лили обаче вие злоупотребихте.

За другия подпис, за който говорите, при връщането на парите, които клубът държеше в сметка в полза на Лили, положението е малко по-различно - законно, но също толкова неморално!

Г-жо адвокат, твърдите, че г-н Атанас Търев е давал по 300 лв. всеки месец за подготовката на Лили в продължение на 2 години и 4 месеца под условието тя да води олимпийска подготовка само и единствено в СКЛАТ „Тракия". Нищо подобно обаче не става ясно от банковото извлечение, което представяте. Ще попитам и друго - защо сметката е отворена на името на Станкович? В резултат Лили и до днес не знае колко са парите, които е получавала от г-н Търев, имала ли е и други дарители, колко са средствата от Министерството на спорта и от общината. А колко са внесени и колко не са внесени, кой ще удостовери. Не твърдя, че някой е крал от парите на Лили, но тези работи просто не се правят така. Като гледам как безочливо лъжете за другите случки около Лили, нека хората сами да преценят дали всичко е наред и с въпросната сметка. И нека г-н Атанас Търев да разбере какви ги вършите вие в този клуб. Дано г-н Търев прочете това и да научи истината, защото всички треньори и състезатели знаят как тези жени злепоставят името му с действията си. Естествено, не всичко достига до него, защото е той зает човек и се е доверил на авторитета им. На 4 юли 2018 г. бяхме поканени на спортно събитие на стадиона, чийто концесионер е СКЛАТ „Тракия". Но след обаждане на г-жа Томова бяхме изгонени. На какво основание? Частна собственост на Лиляна Томова ли е този стадион, който преди години между другото се казваше Ученически спортен център?

Мислех си, че когато хората остаряват, стават по-добри. Но, уви, тези жени стават все по-зли! Мога да пиша още много, защото всеки ден ме срещат хора и ми разказват какви ли не неща за случващото се на въпросния стадион, но във вестника няма да остане място.

Ще завърша само с малко факти: всяка година българските участници на световни първенства по лека атлетика намаляват (от 15 през 2005-а до 5-6 на сегашното в Тампере). Къде са спортистите от вашия клуб на тези форуми, г-жо Томова. Щяхте да имате Лили, но я спряхте. Защото пие, пуши и изяжда по 11 шоколада. Какви невероятни глупости, изречени от възрастни хора с претенции за морал. Аз смея да твърдя, познавайки я от 5 месеца, че Лили е страхотно дете, отличен спортист и ще стане много добър човек противно на житейските обстоятелства. За разлика от вас, госпожи, които мислите само за такси, точки от невзрачни резултати на местните първенства и дребни пари като левчето на входа на стадиона. Затова в клуба ви няма нито един професионален спортист. Аз лично познавам цяла дузина бивши състезатели от вашия клуб с подобна съдба като на Лили. В главите ви са само жълтите стотинки, а не бъдещето на българския спорт, нито здравето на децата?

За съжаление, така стоят нещата с Лили Георгиева днес. И те са показателни за това какво се случва в леката атлетика, Пловдив, българския спорт и държавата ни като цяло.

А обещанията за световни и олимпийски титли и това „как ще станете по-добри от Лили", с които г-жа Станкович продължава да привлича деца към клуба, са поредната нелепа лъжа.

И моля ви, не слагайте този текст в графата „този е сърдит и плюе по медиите". Всичко в него за съжаление е вярно. Аз просто реших, че трябва да кажа на висок глас нещата с истинските им имена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай