София ще е постоянна Европейска столица на спорта

Снимка: БНТ/БТА

София ще е постоянна Европейска столица на спорта | StandartNews.com

София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция за представянето на програмата от спортни прояви на фондация „София – Европейска столица на спорта" за 2019 година.

„На финала на летния сезон сме в годината, в която София е европейска столица на спорта. Ще станат 4 години, в които работим активно по увеличаване на хората, занимаващи се с масов спорт. Разчитаме на всички знаменити български спортисти, които с примера си заразяват деца и възрастни. Провеждат се спортни събития от европейска и световна величина", заяви тя.

„Преди няколко дни получихме важна оценка за развитието на инициативата Европейска Столица на спорта. София е обявена за постоянен носител на Европейска столица на спорта. Това е голямо признание, но и голяма отговорност. От тук нататък ние трябва да поддържаме и увеличаваме темпото. Целта е една - все повече хора да имат интерес към спорта", каза още Фандъкова.

Около 1,2 млн. души взеха участие в мероприятията на „София – Европейска столица на спорта" за последните 4 години, каза още Фандъкова. „През последните 4 години участниците и гостите са се удвоявали всяка година. За 4 години бяха проведени близо 500 събития като за 2018 година събитията са над 200. Близо 90 % от тези събития бяха подкрепени от Фондация „София – Европейска столица на спорта", както и от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" на Столична Община", каза още кметът на София.

„Бих искала да се спра на една важна тема, а именно инвестициите в спортната инфраструктура. Инвестициите по програмите на Столична Община и спортните събития се увеличават през годините. За мен интересът към спорта започва от семейството.

През 2015 година отворихме най-големия открит спортен комплекс в парк „Възраждане", предназначен за спорт за цялото семейство и интересът към този комплекс се увеличава. За 2018 година досега там са спортували 130 000 души, което е близо 30% повече от същия период за миналата година. Продължаваме да изграждаме площадки за фитнес и тенис маси на открито, защото това също е възможност семействата да спортуват", допълни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай