Втора титла за Хамилтън

Втора титла за Хамилтън | StandartNews.com

Принц Хари поздрави Люис, счупен болид прецака Розберг

Люис Хамилтън спечели втора титла в кариерата си след 2008 г. Пилотът на "Мерцедес" триумфира на пистата "Яс Марина" в Абу Даби. Той потегли от втора позиция, но още на старта изпревари съотборника си и конкурент за първото място Нико Розберг.

За няколко обиколки британецът натрупа комфортна преднина, непозволявайки Нико дори и да помисли за атака. В 23-ата обиколка Розберг се оплака по радиото, че губи мощност. Дистанцията до Люис се увеличи рязко на над 10 сек. Немецът продължи да губи мощност и да пропада в класирането. От бокса му наредиха да се прибере, но той пожела да довърши състезанието и финишира 14-и. "Съжалявам, Нико, ти кара като шампион през целия сезон. Ще се върнем догодина и отново се борим за титлата", опитаха се да го успокоят механиците му.

Люис стана първият различен от Себастиян Фетел пилот, спечелил титлата от 2010 г насам. Веднага след финала той беше поздравен по радиото лично от принц Хари.

Двамата пилоти на "Ред Бул" Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел пък бяха наказани да стартират от питлейна заради смяна на предните крила на болидите. Рикардо даде пето време в квалификацията, а Фетел се нареди веднага след него. Според делегата на ФИА Джо Бауер елементите били конструирани така, че да се огъват при аеродинамично натоварване, което не отговаря на изискванията.

Шампионът: Тази вечер ще си пийна

Ще вечерям със семейството си и ще пийна малко, обяви Люис веднага след финала. "Искам да кажа огромно благодаря на всички фенове, дошли толкова отдалеч. И на семейството ми: обичам ви. Благодаря и на отбора, който свърши невероятна работа - без тях нямаше да съм тук. Тази титла означава дори повече от първата. Стартът ми беше добър - вероятно най-добрият, който съм правил. Квалификацията не бе перфектна, но за състезанието всичко се получи. Колата беше фантастична. Нико се бори феноменално през годината", добави Хамилтън.

Бях много близо, гордея се

обяви Нико Розберг. "Разочарован съм. Люис заслужи титлата. Случилото се с мен не промени нищо, така че няма смисъл да се концентрираме върху него. Бях много близо, жалко, че не се получи. Беше наистина много напрегнат, много специален уикенд, с толкова голяма подкрепа. Вярвах дълго време. Можеше да стане нещо с колата на Люис. Никога не се отказвам, винаги натискам и затова исках да завърша. Беше напрегната, но страхотна битка. Състезавам се заради такива борби. Люис бе най-добрият и съответно предизвикателството - огромно. Но през повече време бе невероятно удоволствие", каза още той.

Дано не ми е последното състезание

пожела си Дженсън Бътън. "Всичко ми минава през главата. Бих се наслаждавал да карам още малко време. Ситуацията е странна, наистина е така. Трябва да се наслаждаваш на мига, докато можеш", каза още пилотът на "Макларън".

Формула 1, Гран при на Абу Даби, писта "Яс Марина" (55 об. по 5,554 км)

1. Хамилтън (Вбр) "Мерцедес" 1.39:02,619 ч.
2. Маса (Браз) "Уилямс" +2,5
3. Ботас (Фин) "Уилямс" +28,8
4. Рикардо (Авл) "Ред Бул" +37,2
5. Бътън (Вбр) "Макларън" +1:00,3
6. Хюлкенберг (Гер) "Форс Индия" +1:02,1
7. Перес (Мек) "Форс Индия" +1:11,0
8. Фетел (Гер) "Ред Бул" +1:12,0
8. Алонсо (Исп) "Ферари" +1:25,8
10. Райконен (Фин) "Ферари" +1:27,8
11. Магнусен (Дан) "Макларън" +1:30,3
12. Верн (Фр) "Торо Росо" +1:31,9
13. Грожан (Фр) "Лотус" +1 об.
14. Розберг (Гер) "Мерцедес" +1 об.
15. Гутиерес (Мек) "Заубер" +1 об.
16. Зутил (Гер) "Заубер" +1 об.
17. Стивънс (Вбр) "Катерам" +1 об.

Отпаднали: Квят (Рус; "Торо Росо") на 14 об., Малдонадо (Вен; "Лотус") 26, Кобаяши (Яп; "Катерам") 42

Крайно класиране при пилотите: Хамилтън 384 т., Розберг 317, Рикардо 238, Ботас 186, Фетел 167, Алонсо 161, Маса 134, Бътън 126, Хюлкенберг 96, Перес 59

Крайно класиране при конструкторите: "Мерцедес" 701 т., "Ред Бул" 405, "Уилямс" 320, "Ферари" 216, "Макларън" 181, "Форс Индия" 155, "Торо Росо" 30, "Маруся" 2

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай