Англия излиза да вземе своето срещу Швеция

Англия излиза да вземе своето срещу Швеция | StandartNews.com

Днес ще стане ясна и втората полуфинална двойка на Мондиала в Русия. Швеция и Англия ще бъдат опоненти в Самара от 17:00 ч., а домакините на турнира в последния четвъртфинал ще спорят с Хърватия от 21:00 в Сочи.

Англия и Швеция са наясно колко важен е този двубой и ще бъдат пределно мотивирани. Независимо от това кой ще продължи напред, ще се превърне в голямо събитие, тъй като и двата отбора отдавна не са достигали до полуфиналите на Световно първенство.

На Швеция това й се удаде в САЩ през 1994 г., когато стана трета след победа над България в мача за бронза. Англия пък игра на полуфиналите на Мондиала в Италия през 1990 г. и финишира на четвърто място.

В 1/8-финалите Швеция надигра Швейцария минимално с 1:0, благодарение на рикошет след удар на Емил Форсберг. "Трите лъва" пък успяха да се справят с тежък психологически удар, след като Колумбия изравни резултата в добавеното време и в крайна сметка се наложиха над южноамериканците след дузпи с 4:3.

Двата отбора са се срещали доста често - 23 пъти и имат по 7 победи, а равенствата са 9. Първият мач се е играл през 1923 г. в Стокхолм и е завършил с победа над островитяните с 4:2. Последният двубой датира от края на 2012 г., когато скандинавците триумфираха с 4:2, а Златан Ибрахимович вкара гол, за който получи приза на ФИФА на името на Ференц Пушкаш.

Хари Кейн вкара шест гола дотук за островитяните и повтори рекорда на Марадона за най-много точни удари на капитан на един отбор на Мондиал. 24-годишният нападател на "шпорите" също така повтори националният рекорд за попадения на едно Световно първенство, поставен от Гари Линекер през 1986 г. в Мексико.

Шведският вратар Робин Олсен в същото време три пъти на това първенство не допусна гол и сега ще се опита да стане първият страж на страната си, който опазва вратата си "суха" в четири срещи.

Вероятни състави:

Швеция: Робин Олсен; Емил Крафт, Виктор Линдельоф, Андреас Гранквист, Лудвиг Аугустинсон; Виктор Клаесон, Себастиан Ларсон, Албин Екдал, Емил Форсберг; Маркус Берг, Ола Тойвонен

Англия: Джордан Пикфорд; Кайл Уокър, Джон Стоунс, Хари Магуайър; Киърън Трипиър, Деле Али, Джордан Хендерсън, Джеси Лингард, Ашли Йънг; Рахийм Стърлинг, Хари Кейн.

Стадион "Фищ" в Сочи ще посрещне за последно мач от настоящото Световно първенство. Последни на стадиона, на който се проведоха един от най-напрегнатите и интересни мачове, ще играят домакините и Хърватия.

И двата тима стигнаха трудно до 1/4 финалите. "Сборная" почти цял мач се отбраняваше срещу тима на Испания, който имаше впечатляващо надмощие във владеенето на топката и териториално, но руснаците устояха на натиска и после елиминираха Ла Фурия след дузпи. Подобна развръзка имаше и в мача между Хърватия и Дания - отборите си отбелязаха по един гол в първите пет минути, а после за два часа не успяха да излъчат победител. Отборът на Златко Далич намери място сред най-добрите осем след удари от бялата точка.

Настроението в Русия растеше след всяка една победа на националния отбор, а триумфът срещу Испания хвърли във възторг цялата нация. Тази победа вече е в историята и отборът се съсредоточи изцяло в мача с "шахматистите". Те пък се надяват на повторение на успеха от 1998 г., когато стигнаха до полуфиналите. В груповия етап хърватите показаха много интересен футбол и надиграха Нигерия, Аржентина и Исландия, но след това еуфорията на запалянковците бе охладена от не толкова изразителна и доста пасивна игра срещу Дания. Хърватия за пети път участва на Мондиал и за трети път ще играе с домакин на турнира. Предишните мачове завършиха неуспешно за тях - през 1998 загубиха от Франция (1:2), а през 2014 г. в мача на откриването срещу Бразилия поведоха в резултата, но загубиха срещата (1:3).

Вероятни състави:

Русия: Игор Акинфеев; Марио Фернандес, Иля Кутепов, Сергей Игнашевич, Фьодор Кудряшов; Роман Зобнин, Далер Кузяев; Александър Самедов, Александър Головин, Денис Черишев; Артьом Дзюба

Хърватия: Даниел Субашич; Шиме Върсалко, Деян Ловрен, Домагой Вида, Иван Стринич; Иван Ракитич, Марсело Брозович, Анте Ребич, Лука Модрич, Иван Перишич; Марио Манджукич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай