Две седмици преди старта на Евро 2016: Хаос в Париж

Две седмици преди старта на Евро 2016: Хаос в Париж | StandartNews.com

Летище затваря, метрото спира, премиерът не отстъпва

Две седмици преди началото на Евро 2016 стачка на два синдиката за наземен транспорт в Париж поставят под риск организацията спортната надпревара. Предвижда се единият от синдикатите да стартира ефективните си действия в деня на откриването - 10 юни и да е безсрочна, до изпълнение на исканията за по-високи възнаграждения на служителите в системата и за промени в трудовия кодекс.

Недоволните претендират, че част от 400-те млн. евро приходи трябва да отидат за повишаване на заплатите с по 300 евро. Това означава, че посетителите в първите дни на турнира може да бъдат изключително затруднени с придвижването, тъй като се очертава да бъдат лишени и от метрото - най-използваната транспортна система във френската столица, както и от влаковете, които тръгват от Париж. Същите са аргументите и на втория синдикат, който започва стачка още от 2 юни. Целта им е със затрудненията, които ще създадат на гостите на европейското, да притиснат правителството да приеме исканията им.

Ситуацията в страната домакин се усложнява и от заплахите за стачка на гражданската авиация, както и от нестихналите протести на петролните рафинерии. Френският съюз на петролната индустрия вече се оплака, че една трета от бензиностанциите са изчерпали запасите си и положението става критично, включително в Париж. Стачка на парижкото летище "Орли" и спирането днес на 15% от полетите допълнително нагнети напрежението, с предупреждението, че стачка ще има и от 3 до 5 юни, когато вече се очаква приток на фенове и отбори. В отговор премиерът Манюел Валс заяви, че няма да оттегли спорния законопроект за трудовия кодекс, макар да е готов да преговаря по него.

Хотелите в Лил дерат феновете

Скок с над 400% на хотелските цени в Лил вбеси феновете на няколко отбора. Въпреки че градът е в една от най-бедните области във Франция и се води индустриален район, се оказа, че за да преспиш в него, трябва да се бръкнеш средно с 559 евро на вечер. Лил ще бъде един от най-натоварените градове-домакини: тук ще се играят мачовете Швейцария - Франция, Русия - Словакия, Германия - Украйна, Италия - Ирландия, плюс един осминафинал и един четвъртфинал. А привържениците на тези отбори с основание се разбунтуваха в социалните мрежи, тъй като през 2015 г. по същото време хотелските цени в града са били средно по 106 евро, или над 4 пъти по-евтини.

Най-евтини остават хостелите - по 280 евро на нощ, докато стаите в петзвездния "Ермитаж Гантоаз" стигат до 780 евро. Ирландците, които масово накупиха билети за мача със Скуадра адзура и се очаква да наводнят Лил, останаха втрещени и вече обмислят вариант, при който да спят в Париж и Брюксел и дойдат директно за мача. Туристическа агенция започна да предлага хотелите в Корттрайк - на 50 км от Лил, веднага след границата с Белгия. Според бранша, цените са скочили, щом станало ясно, че предстои гостуване на Италия и Ирландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай