Европейското вече не отстъпва на световно

Европейското вече не отстъпва на световно | StandartNews.com

Футболът е арена на много емоции на терена, по трибуните, извън стадионите, а и пред малкия екран. Заедно със зрителите и футболистите се вълнуват и коментаторите на мачовете, които също имат своите пристрастия. Знаменитият гол на Емил Костадинов срещу Франция на квалификациите за Световното през 1994 г. остана в историята, не само защото класира националният ни отбор за САЩ, но и заради емблематичната фраза "Господ е българин", изречена от легендарния спортен журналист Николай Колев - Мичмана. Исландски коментатор пък остана без глас заради попадението на сънародниците му в последната минута в решаващия мач срещу Австрия. Горещо е в момента и в студията на Нова тв и Diema, където спортните журналисти са на първа линия зад кадър, за да коментират мачовете. Общо 27 мача ще бъдат излъчени по Нова и Diema по време на цялото първенство, като зрителите ще могат да гледат всеки от тях паралелно и в каналите Diema Sport и Diema Sport 2 в HD качество. Всички срещи ще бъдат споделени на живо и в Gong.bg. Футболните срещи от програмата на UEFA EURO 2016 се излъчват в партньорство между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия. "Стандарт" влиза зад кулисите на Евро 2016 в Нова броудкастинг груп.

Попитахме екипа:

1. Кои са най-големите изненади до момента на Евро 2016?
2. Кои са най-големите разочарования?
3. Има ли гафове в ефир и смешни истории зад кадър?
4. Залагате ли помежду си за изхода на мачовете?
5. Какви са разликите от сегашния шампионат спрямо предишните?
6. Как ще разпускате след първенството?

Ето отговорите от първо лице:

Георги Драгоев: Европейското вече не отстъпва на световно

Георги Драгоев е част от екипа на Нова, който коментира и отразява от мястото на събитието - UEFA EURO 2016. Той е на 41 години. 23 от тях отдава на спортната журналистика - преса и телевизия. Завършил е "Българска филология". Първото спортно събитие, което отразява е двубой между "Славия" и "Етър" в далечната 1994 г. Професионалният му профил е 99% футбол. Любимият му европейски футболен клуб е "Арсенал". В свободното си време предпочита планинския туризъм, литературата и музиката. Фаворитът му за финала на UEFA EURO 2016 е Англия, а прогнозата му - Испания или Франция.

1. Няма как да не започнем с Исландия. Най-малката нация, класирала отбора си на европейски финали, е сензация дори само с присъствието си. А класирането за фазата на елиминациите е историческо събитие. Говорим за страна, спортните успехи на която се изчерпват с това, че е спечелила повече титли от "Най-силния човек на планетата" от всички с изключение на САЩ. Другото име е Унгария, класическа футболна нация, която обаче, грубо казано, не присъстваше на картата на голямата игра 30 г. Да се нaдяваме, че това е началото на ренесанс. Комплектното преодоляване на групите на всички отбори от британските острови не е непременно изненада, но си струва да се отбележи като интересна тенденция.

2. Отборите от Източна Европа. Русия, Украйна, Чехия, Румъния и поне в първите си два мача Турция, показаха най-ниско ниво на мотивация на първо място, но и най-малко интересен футбол и логично няма да бъдат част от турнира повече.

3. Никой не е застрахован от грешки за съжаление, но не мога да се сетя нещо, което да е наистина забавно.

4. Не.

5. Форматът на първенството обуславя наличието на изключително разнообразие и пъстрота. Фактът, че практически половин Европа се класира на континенталните финали едва ли вдига чак толкова нивото като футболна класа. Но пък прави турнира много по-интересен в други отношения - различни отбори, разнообразни фенове, великолепна атмосфера. Турнирът е по-дълъг, мачовете са повече. Като шоу със сигурност не е имало европейско първенство, което може да се сравни с това. УЕФА постигна целта си. Нейният турнир вече не отстъпва по нищо на световните финали.

6. До следващото европейско първенство остават само 4 години...

Петър Виденов: Отборите са повече, а падат малко голове

Петър Виденов е част от дуото - Виденов -Врачев, които на ротационен принцип водят студийната програма "Рандеву" за UEFA EURO 2016. Той е на 38 г. Занимава се професионално с журналистика от 17 г. Завършил е "Логопедия" и това му помага за брилянтната артикулация, която феновете на спорта могат да оценят по достойнство. Отразява футбол, Формула 1 и моторни спортове. Първото голямо спортно събитие, за което работи, е EURO 2000. Любимият му европейски клуб е "Астън Вила". Свободното си време отделя на дъщеря си Александрина, която е на 8 . Петър обича природата, планините и приключенските романи. Неговият фаворит за финала на UEFA EURO 2016 е Италия, но очаква купата да спечели Франция.

1. Изненадите са много. Първо, фаворитите не играят чак толкова по-силно от останалите и никой не се откроява над останалите като възможности. Дебютантите се справят изключително. Уелс спечели групата, в която беше и Англия. Северна Ирландия, Исландия също продължиха напред. А след като 30 г. не беше участвала на голям форум, Унгария спечели своята група, в която беше Португалия на Кристиано Роналдо. И четирите държави от Албиона продължават напред, което е безпрецедентен случай. Англия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия са на осминафинал.

2. Очакваше се повече от някои звезди. Златан Ибрахимович дойде на първенството след като вкара най-много голове за един сезон в цялата си кариера. А на EURO 2016 не успя да се разпише и Швеция отпадна. Тъжен край в националния тим на една велика кариера, защото Ибра обяви, че повече няма да играе за родината си. Разочарова и голмайсторът на квалификациите Роберт Левандовски.

3. Когато си много часове в ефир, винаги има грешки. Няма да забравя как на гости ми беше Ангел Станков и понеже говорехме за хърватите се превърна в Ангел Станкович...

4. Не. Макар България да не участва, всеки си има предпочитания и стиска палци за своите.

5. На първо място впечатление прави, че тук всички срещи са изключително равностойни. Няма случай, в който някой да е бил разгромен. Дори когато световният шампион Германия се изправи срещу малката Северна Ирландия, резултатът бе само 1:0. Другото, което прави впечатление е ниската резултатност. Твърде малко отбелязани голове, ако не броим сблъсъка Унгария - Португалия, и обикновено в края на мачовете падат попаденията. Куриозното е, че отборите са повече като бройка, а головете по-малко.

6. Че какво по-хубаво разпускане от гледане на супер мачове всеки ден? И то по няколко...
Ще възнаградя семейството си с моето внимание заради търпението им в последния месец. А после пак идва ред на цар футбол!

Виктор Врачев: Русия е разочарование на и извън терена

Виктор Врачев е на 33, но вече има 13 г. опит в спортната журналистика. Завършил е "Журналистика и масови комуникации". Първото спортно събитие, което отразява, е мач от А Група. Любимият му европейски клуб е "Нюкасъл". В свободното си време спортува. Предпочита футбола. Фаворитът му за финала на UEFA EURO 2016 е тимът на Англия, което съвпада и с прогнозата му за победител.

1. Класирането на Исландия за осминафиналите и представянето на Унгария, която спечели група F.

2. Австрия, която взе 28 от 30 възможни точки в квалификациите, както и представянето на Русия - на терена и извън него. Имам предвид феновете на националния им отбор, които се въвлякоха в инциденти преди, по време, и след мачовете на Сборная.

3. Винаги има. Надявам се да бъдат все по-малко и по-малко, но когато става въпрос за живо предаване, лапсусите и понякога грешките, са неразделна част от него. На 22 юни, по време на мача Унгария-Португалия трябваше да закрия студиото в 21:54. Точно, когато започнах да го закривам и обявих, че сега се разделяме, в слушалката ми казаха, че имаме още 4 минути време и съответно се разхождах из студиото, продължавайки разговора за мача.

4. Имаме възможност да прогнозираме изхода на мачовете с колегите от gong.bg, с които се съревноваваме. Аз в момента заемам престижното предпоследно място.

5. Сегашният има най-доброто медийно отразяване в ефира и каналите на Нова Броудкастинг Груп и БНТ. Най-голямата разлика е промененият регламент и наличието на 24 отбора, от които след края на груповата фаза, отпадат само 8. Въпреки, че регламентът бе силно критикуван, сега още на осминафиналите ще можем да се насладим на двубои като Италия-Испания и Хърватия-Португалия. Да се надяваме, че и до финалите, всеки от отборите ще бъде със същия страхотен заряд, както и досега.

6. Най-важното е зрителите на Нова да са останали доволни от начина, по който сме им представили Европейското първенство. В личен план - да съм успял да се справя с ролята си на водещ. Иначе, както и самите футболисти, така и ние ще се отдадем на заслужена почивка.

Илиян Енев: Имах предчувствие за Исландия

Илиян Енев е на 30 г. Спортен журналист е от 2005 г. Завършил е треньорски профил с футбол в НСА и "Спортна журналистика". Отразява основно футбол. В професионалните му компетенции влиза и волейболът. Играл е 10 години за "Локомотив-София", като девет от тях за юношеския и една за мъжкия състав. Любимите му европейски клубове са "Борусия Дортмунд" и "Аякс". В свободното си време предпочита разходките в парка и семейните екскурзии. Прогнозата му за победител на UEFA EURO 2016 е домакинът Франция, но ще стистка палци за тима на Италия.

1. Най-големите изненади донесоха отборите на Северна Ирландия и Исландия, които продължават напред. Имах усещане още преди турнира, че точно тези тимове ще се представят на ниво, защото разполагат със страхотен колектив. Унгария също демонстрира класа и заслужено завърши като лидер в групата си.

2. Eдно от безспорните разочарования е Русия. Тимът на Леонид Слуцки отпадна още в групите след много слаба игра и само едно равенство с Англия. За разлика от силните мачове в квалификационния цикъл австрийците бяха коренно различен отбор във Франция и закономерно потеглиха към родината си. Неприятности на своите фенове поднесе и съставът на Португалия, който се промъкна с три равенства до осминафиналите. Турция също не демонстрира атрактивен футбол, а това в пълна степен важи и за Румъния.

3. На този етап гафове няма. Смешни истории зад кадър винаги се намират. Преди мача Белгия - Италия дойде едно момиче, което искаше да ми направи интервю. Темата беше как се подготвят коментаторите от различните държави за футболен мач. В сладки приказки за малко да изпусна включването си в студийната програма. Имаше смешна история с мое участие и на прибиране от Лион към Париж, когато колата, която наехме тук, се развали и останахме да пренощуваме в Оксер. Хубав град, запалихме по една свещичка в местната църква с пожелание да нямаме повече подобни случаи.

4. Не, но не липсват шеги, когато някой от екипа не познае развоя на даден мач.

5. Не мога да говоря за разлики, защото нямам реална съпоставка. Преди съм гледал тези мачове по телевизията, сега съм тук на първенството. Когато си на стадиона емоцията, е съвсем различна. Затова за мен това е най-добрия шампионат откъм емоции и изживяване. Мисля, че футболът също е качествен.

6. Една 10-дневна почивка на Българското Черноморие ще ми се отрази добре. Макар че за мен е чест и привилегия да съм в този силен екип на Европейското. Може би се усеща известна умора, но тя е сладка. Опитвам се да изживея пълноценно момента и това е най-важното на този етап.

Димитър Тренев: Унгария си заслужи лидерството в групата

Димитър Тренев е на 34 г., но вече има 17 г. стаж в спортната журналистика. Влиза в професията още като ученик последна година. Завършва треньорски профил в Националната спортна академия (НСА) и семестриално "Туризъм" в УНСС. Първото спортно събитие, което отразява, е двубоят между Кроация Загреб и Манчестър Юнайтед през 1999 г. по време на 8-то издание на Шампионска лига. Освен като журналист има опит и като ПР експерт на БФС, където е работил повече от 2 г. Фен е на националния отбор на Аржентина. Няма конкретен фаворит за финала на UEFA EURO 2016. Тренирал е активно ръгби в отбора на НСА (деца и юноши мл.възраст). В свободното си време предпочита спорта, киното и природата.

1. За мен това е завоюването на първо място от Унгария в група с Португалия, комбинирано с елеминираното на Австрия , която мина квалификациите без нито една загуба.

2. Безобразното представяне на Русия и Украйна, както и безславното оттегляне от националния отбор на Швеция на Златан Ибрахимович.

3. Не сме дошли във Франция, за да следим за това. Има много пътувания, всеки е концентриран да си свърши работата и да оправдае доверието на колеги и зрители.

4. Не залагам по никакъв повод и не давам прогнози.

5. Намирам съществени пропуски организационно и логистично, като базата ми за сравнение е UEFA EURO 2008, на което също бях.

Димитър Манов: Технологиите са впечатляващи

Димитър Манов е операторът на Нова, който отговаря на място за кадрите, които достигат до българските зрители от UEFA EURO 2016. Той е на 49 г., с 28 години опит в професията. Завършил е ВИТИЗ със специалност "Операторско майсторство". Отразявал е редица национални и международни спортни събития. Любимият му европейски футболен клуб е "Лацио". Фаворитът му за финала е националният отбор на Англия. Първата му професионално изява като оператор е на музикално предаване. В свободното си време спортува и играе футбол. Почти професионално.

1. До този момент изненади няма. Англия и Германия продължават, следователно всичко е наред. Мнозина твърдят, че Исландия е изненадата на турнира, но ако се вгледате в играта на отбора, ще видите, че мястото което заемат в групата е напълно закономерно.

2. Нищо не може да ни разочарова! Екипът ни е изключителен и работим с огромно желание, а и с настроение.

3. Гафовете в ефир са недопустими за нас. А смехът и веселите истории са част от ежедневието ни. Но тук, по време на първенството, няма много място за тях, защото отговорността, с която сме натоварени и ангажиментите, които имаме, изпълват времето ни. Но дори трудностите приемаме с усмивка.

4. Залагаме на професионализма, на опита, който имаме и добрите отношения в екипа. А ние сме най-добрият екип.

5. На първо място това е форматът на първенството и броят на всички мачове - 51. От гледна точка на телевизионното излъчване има няколко впечатляващи факта - 36, и то минимум, е броят на камерите, с които се предава всеки мач, в това число камера на хеликоптер и Паяк. Освен това осем мача - финалът, 2-та полуфинала, четвъртфиналите ще бъдат излъчени в 4К UHD формат, с 12 допълнителни камери ; UEFA 2016 Livex - са мощни медия сървъри, чрез които се доставя цялата картина от преди и след мачовете с високо качество и в реално време и използването на различни платформи. UEFA продължава традициите си в излъчването на турнира, започнато от EURO 2008 и EURO 2012, но новото е мащабът на действията. Както споделиха немските колеги, пряко ангажирани с живото излъчване на двубоите, работата тук на EURO 2016 много наподобява тази в Бундеслигата, но мащабът на действие е огромен. Тук имаме удоволствието да следим от близо работата на най-добрите режисьори, като Джейми Окфорд, Кнут Флайшман, Франсоа Ланод, Жан-Жак Амселем. Видяхме и за първи път на европейско Goal-Line Technology, с която се доказва кога топката е преминала напълно гол линията, по аналог на Hawk eye в тениса.

6. Няма да се разпускаме и отпускаме. Магията на тези форуми е много силна и искаме да я пренесем в България - дни след финала започва и родното първенство. Така че време няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай