Шотландският боец на тениса

Шотландският боец на тениса | StandartNews.com

Бюрото в директорския кабинет спасило Анди Мъри

Анди Мъри е емблемата на модерния тенис. Това констатира Патрик Муратоглу в обобщение за най-силния сезон на шотландеца. Британецът за първи път в своята кариера се качи до номер в световната тенис ранглиста. И го затвърди със стил като взе последния за годината турнир в Лондон като на финала надигра досегашния първенец Новак Джокович. И дори сърбинът призна, че Анди заслужава това с представянето си през цялата година. Впечатляващият му сезон, включваше няколко рекорда и куп лични постижения. Трети трофей от Големия шлем, исторически триумф на олимпийските игри и 90% спечелени мачове бяха само част от страхотните успехи на 29-годишния играч през 2016 година. През август шотландецът стана първият тенисист в историята с два индивидуални златни медала от олимпийски игри. Той триумфира в Рио де Жанейро след епичен финал с Хуан Мартин дел Потро и защити златото си от Лондон 2012. Освен олимпийския турнир и "Уимбълдън" той спечели финалите на АТП в Лондон, три мастърса (Париж, Шанхай и Рим) и три надпревари от категория АТП 500 (Виена, Пекин и "Куинс"). А Мъри бе надиграван само 9 пъти този сезон -

една от загубите му бе от Григор Димитров

Анди е седемнадесетият различен играч, който завършва годината като номер 1, откакто световната ранглиста е въведена през 1973 г. А през годината той успя да заработи 13 327 822 долара от наградни фондове.

Но кой всъщност е Анди Мъри? Той започва да играе тенис на 3 години, но си спомня, че е имал детска ракета още на 2. Шотландецът е роден с двуделна патела на десния крак. Тоест капачето на коляното му е съставено от две отделни кости, свързани с мека тъкан. Това продължава да му причинява болка при претоварване и той се отнася изключително внимателно към него по турнири. Не само тенисът се отдава природно на Анди - като малък той бил обещаващ футболист и на 13 години дори му е предложено място в детския отбор на "Глазгоу Рейнджърс". Офертата обаче била отхвърлена. Футболът все пак има място в архива на спортната слава на семейство Мъри - дядото на Анди е играл за "Хибърниън".

Интересен факт е, че Анди и брат му Джейми са посещавали началното училище в Дънблейн. И двамата били в час на 13 март 1996 г., когато обезумелият Томас Уот Хамилтън нахлува в училището и убива 16 ученици и техния учител. За радост братя Мъри се измъкват само с уплах. Но някои от жертвите на трагедията от Дънблейн били братя и сестри на съученици на Анди. Той и Джейми оцелели, като се скрили под бюрото в директорския кабинет. Преди разтърсващата случка Анди посещавал предучилищна група, в която Хамилтън бил асистент.

Майката на Анди често возела бъдещия масов убиец

в своята кола.

След това Анди напуска семейството си, когато е на 15 г., за да преследва своята кариера. Приет е в прочутата тенис академия "Санчес-Кастал" в Барселона. По-късно той е обявен за "Млада спортна личност на годината" от Би Би Си, но за малко не изпуска церемонията, след като се заключва в банята. Извън тениса Мъри се вдъхновява от автомобилните състезания и самият той прекарва свободните си дни по картинг пистите, разбира се, вътре в карта. Той все още се наслаждава и на футбола и е фен на "Уулвърхемптън" (заради капитана за купа "Дейвис" Джон Лойд) и "Хибърниън" (заради дядо си). Въпреки че има славата на лишен от чувство за хумор човек, Анди е почитател на комедиите, а любимото му шоу е "Офисът". Мъри не отказва никога автограф заради лош личен опит от детството си - и досега му е мъчно, че не успява да стигне до Андре Агаси след един мач на "Уимбълдън". Той често виси в интернет и по-точно в най-новата блог мания "Туитър".

Но най-важното нещо за Мъри е неговото семейство. Жена му Ким Сиърс е неотлъчно до него. Двамата са е заедно от 2005 година, но

връзката им минава през сътресения

На няколко пъти се разделят и събират и сега отново са заедно. Това може да се счита за нормално, като се има предвид, че тя тръгва с него, когато е едва 17-годишна. От малка е в света на тениса, тъй като баща й Найджъл Сиърс е треньор. Двамата си казаха "да" през април 2015 година на церемония в родния град на тенисиста Дънблейн. Кумове на сватбата на двамата бяха брата на Анди - Джейми, както и близкия приятел на тенисиста - Рос Хътчинс. Мъри и половинката му живеят в Съри от няколко години насам. А от февруари тази година Анди и Ким са горди родители на момиченцето София. "Моето дете и съпругата ми са много по-важни за мен от някакъв си тенис мач. Това е голяма промяна за мен, но е мой приоритет. Не зная как ще се променят нещата, но все още обичам тениса", бе заяви наскоро Мъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай