Топ атлети пристигат за Маратон Варна

Топ атлети пристигат за Маратон Варна | StandartNews.com

Цяло съзвездие от елитни атлети ще пристигнат в морската ни столица за предстоящото на 7 май второ издание на Маратон Варна.

Състезанието направи отличен дебют миналата пролет и се превърна в истински празник за града. Хиляди варненци наблюдаваха надпреварата и подкрепяха бегачите, а стотици се включиха в многото съпътстващи активности покрай маратона.

Колоната на варненския маратон ще потегли точно в 9.30 ч. на 7 май 2017 г. от площад „Независимост" (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. За второто издание са направени минимални корекции по маршрута в парка с цел да улеснят атлетите. Участниците имат избор от следните дистанции:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в Интернет страницата на маратона. Онлайн формулярите са отворени и приемат заявки.

Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време", СКЛА Черно море и Българска федерация лека атлетика (БФЛА).

При мъжете в класическия маратон ще видим миналогодишния победител по варненското трасе Ахмет Насеф (на снимката). Роденият в Мароко и състезаващ се за Италия български зет е амбициран да защити титлата си, самочувствието му идва от отличния персонален рекорд 2.09:11 ч. Насеф обаче ще срещне сега във Варна много силна съпротива от победителя в Стара Загора тази пролет - 36-годишният Абделади Таяр, който остава единствен с шанс за супербонуса тази година. До него на старт ще бъде и друг мароканец - Юсеф Сбааи, който има 2.13:42 ч. от Торино, а личният му рекорд на 10 км е 28:36 мин.

При жените ще стартира бронзовата медалистка от състоялия се преди няма и месец Маратон Стара Загора Рут Матебо. Кенийката има 2.37:21 ч. от Хонконг2014 и е единствената с шанс за големия бонус от 20 000 лв., за което обаче се нуждае от победи сега във Варна и в София през октомври. Сред тези, които заплашват доминацията й е представителката на Етиопия Бетелеем Хаджи Серб, тя има сходен резултат – 2.37:34 ч. от Маратон „Абебе Бекеле".

Общият награден фонд и тази година е 49 000 лв., разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв., останалите премии са публикувани в сайта на маратона. Във Варна ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай