Този уикенд, на 16 и 17 септември се реализира вторият етап от проекта Софийски манастири, който в завършен вид представлява тридневен ултра уикенд около Софийското поле, преминаващ в района на близо 20 манастира от Софийското светогорие. Състезанията са дневни крос кънтри бягане и колоездене с общо класиране, както и с отделно за всеки състезателен ден. Идеята е да се отбелязва празникът на София, като събитието е посветено на инициативата София – европейска столица на спорта.

Тази година е разработено продължение на проведеното миналата есен дебютно състезание от Клисура до Лозен. Новото трасе представлява връзката между Лозенска и Стара планина и описва дъга по източната граница на Софийската котловина, преминавайки по първите склонове на Средна гора. Стартът на двата етапа е изтеглен с половин час – 7:00 ч., така че да не се налага използването на челници. Обърнато е специално внимание на поставянето и опазването на маркировката. Предвидени са 8 подкрепителни пункта за първия и 7 за втория ден.

„Радващо е, че надпреварата се развива и надгражда с всяка изминала година – този път включваме нови етапи и манастири. Акцентът при нас не са супершампионите, а хората, които искат да живеят активно и здравословно. Благодаря на София – Европейска столица на спорта и на посолството на Германия за безценното съдействие в реализирането на инициативата. Искаме да развием надпреварата, да я утвърдим и чак тогава ще кандидатстваме в международния календар. Целта ни е в бъдеще да обхванем всички манастири в Софийското поле с един маршрут с формата на подкова," заяви на пресконференция днес представителят на организаторите Петър Панков.

По време на срещата с медиите в ИнфоЦентър „София – Европейска столица на спорта" Маркус Хаас – ръководител отдел „Култура и връзки с медиите" при посолството на Федерална република Германия в София даде повече подробности за помощта, която се оказва на инициативата. „Още когато се запознах с проекта осъзнах каква добавена стойност има в него. От една страна желанието ни е да подкрепим инициативата и София – Европейска столица на спорта. Искаме също така да има устойчивост на този проект и се надяваме маркировката по трасето и табелите да бъдат запазени. Наред с това, вярваме, че така повече хора ще могат да посещават манастирите, да се запознават с историята и националните ценности. И – не на последно място е икономическият аспект – манастирите да съживят своята дейност. Надяваме се това да е дългосрочна инвестиция и скоро това трасе да получи международно признание," заяви Маркус Хаас.

Първият етап обхваща планините Люлин, Витоша, Плана и Лозенска, а втория етап продължава трасето на изток през Средна гора до Жерково. През миналата година екипът на "София - Европейска столица на спорта" стартира инициатива "Емоцията е повече от победата" за промотиране на спорта чрез изкуството, историята и националните ценности, която наред с фотоизложби, кинофестивали и велокарнавали, включва и "Софийски манастири".

„Много интересен проект и благодаря на организаторите, на София – Европейска столица на спорта и на посолството на Германия, че застават зад него. Тази година надпреварата е в два дни и два пъти по-дълга. Надявам се пак да бъда сред медалистите," заяви на пресконференцията миналогодишният вицешампион при колоездачите Илко Илиев, който наскоро подобри скоростния рекорд на Ком – Емине с велосипед.