Авторът на кампанията с ледената кофа се удави

Авторът на кампанията с ледената кофа се удави | StandartNews.com

Нантъкет. Създателят на кампанията "Ледена кофа", която заля света в последните дни и се превърна в медийна сензация, се е удавил край бреговете на Нантъкет, Масачузетс, съобщиха американските медии. Предизвикателството за заливане с кофа ледена вода е с цел популяризиране на болестта Амиотропична латерална склероза (АЛС), наричана още Болест на Лу Гериг. Тя поразява опорно-двигателната и нервната система и води до пълна парализа и смърт, докато съзнанието на пациента остава незасегнато и страданията са неописуеми. Събират се средства за продължаване на усилията за откриване на лечение за коварното заболяване.

27-годишният Кори Грифин започнал кампанията, след като приятелят му Пийт Фрейтс бил диагностициран с АЛС. Заливането с кофа с ледена вода краткотрайно симулира парализа. Стотици известни личности - певци, актьори, спортисти, политици, бизнесмени и др., го направиха публично по телевизията и в интернет, след което всеки номинира по трима други да се включат. Условието е - заливаш се или даряваш пари за каузата, но много от звездите правят и двете. Благодарение на популярността на предизвикателството от началото на август са събрани над 31 млн. долара дарения за борбата с болестта.

Човекът, който стана причина за всичко това - Кори Грифин, напусна света при инцидент, по ирония на съдбата свързан с вода. Младежът се гмуркал от кейовете в родния си град, когато се удавил. Това се е случило в събота, 16 август. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай