Четири жертви след урагана „Флорънс” в САЩ

Четири жертви след урагана „Флорънс” в САЩ | StandartNews.com

Ураганът „Флорънс" взе четири жертви в щата Северна Каролина преди да отслабне до тропическа буря. Стихията удари вчера сутринта атлантическото крайбрежие на САЩ.

Полицията съобщи за първите жертви на стихията, майка и нейното бебе, убити от паднало дърво върху къщата им в Уилмингтън, около осем часа след навлизането на Флорънс на сушата. Бащата на детето е в болница.

В Пендър Каунти жена почина от инфаркт, след като отломки, блокирали пътищата, попречиха на парамедиците да стигнат до нея.

Четвърти човек е загинал в Лънор Каунти, опитвайки се да включи генератора си.

Националният център за ураганите в Маями снощи съобщи, че силата на „Флорънс" е намаляла до тропическа буря, но предупреди, че все още се очакват животозастрашаващи пориви на вятъра и катастрофални наводнения в части от Северна и Южна Каролина.

Центърът на „Флорънс" вече е на около 45 км североизточно от Мъртъл Бийч, Южна Каролина, с постоянна скорост на вятъра 110 км/ч., съобщи Ройтест, цитирана от БТА. Прогнозата е за значително отслабване на стихията през уикенда и в началото на седмицата, докато Флорънс навлиза навътре в сушата все по-бавно, поради което се очакват проливни дъждове дни наред.

Властите съобщиха вчера, че 722 000 потребители - домакинства и бизнеси, са останали без ток.

„В сряда ни евакуираха в местна гимназия, където заедно с още около 400 души прекарахме нощта", пише български студент, зрител на bTV, който се намира в Северен Мъртъл Бийч.

„За нас се грижеха екип от професионалисти по подобни бедствия, като получихме храна и вода. След това новините за урагана бяха, че в нашия район ще бъде по-слаб и бяхме приютени в магазина, в кото работя. Тук съм заедно с още щестима българи, шестима румънци, едно момиче от Черна гора и по едно момче от Косово и Молдова. Спим на пода в залата за срещи на втория етаж, но е по-удобно отколкото на пода в коридора на гимназия.

Разбира се, късметлии сме, че не се намираме в Северна Каролина, където положението е най-зле. Надявам се в следващите 2-3 дена всичко да отмине."

Очаква се президентът Доналд Тръмп да посети следващата седмица районите, засегнати от урагана, но след като бъде установено, че посещението му няма да попречи на спасителните или възстановителни операции, уточняват от Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай